Uskoro stiže sezona grijanja: Vrijeme je za čišćenje radijatora

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro stiže sezona grijanja: Vrijeme je za čišćenje radijatora

Ljeto još nije gotovo, kalendarski gledano. Nekima ovaj kišni period, posebice nakon niza toplinskih valova, donosi dugoočekivano osvježenje, ali oni zimogrozni mogli bi biti u napasti uključiti grijanje. Da, možda je za to još prerano, ali nije naodmet barem počistiti radijatore i pripremiti se za najavljeni, još drastičniji pad temperature.

Proteklih mjeseci radijatori su "mirovali" i na njih nismo obraćali pažnju jer ih jednostavno nismo koristili. Daleko od očiju, daleko od uma, zar ne? Tako smo proteklih mjeseci davali prednost čišćenju klimatizacijskih uređaja i rerni ili, pak, odmrzavanju frižidera i zamrzivača u kojima se nakupljao led, a ima i onih koji su se mučili s neželjenim gostima poput raznih insekata, od vinskih mušica i mrava, pa se do žohara koji su vrlo aktivni u ljetnom, vrućem i sušenom periodu.

A to samo znači da se u radijatorima i iza njih, uza zid, nakupila poprilična količina prašine, paučine i ostalih sitnica. Stoga njihovo uklanjanje, čak i ako ne želite odmah otvoriti sezonu grijanja, neće biti nimalo ugodno i brzinsko kako se nadate. Pogotovo ako u domu imate radijatore s rešetkom na vrhu. Da, s razlogom se hvatate za glavu i pitate kako ćete to riješiti.

Nakon Bjelašnice i Jahorine zabijelila se još jedna bh. planina

Pa, jedna korisnica TikToka, koja stoji iza profila Washy_Wash, pokazala je vrlo jednostavan način kako to učiniti uz pomoć jednog najobičnijeg predmeta u domu. Sušila za kosu! Naravno, potrebno je i malo strpljenja.

Ona je u objavljenom videu pokazala svoj provjereni postupak. Prvo je smočila peškir, iscijedila ga tako da je bio vlažan i stavila ga ispod radijatora. Zatim je uzela sušilo za kosu i prošla njime po vrhu radijatora, čekajući da nakupine prašine ispadnu kroz dno, gdje bi je zatim skupio peškir.

@washy_wash

#smarthacks #cleanhack #cleaninghacks #cleantok #washy_wash

♬ Bel Mecy Milkshake BYNX Edit - BYNX

Alternativno, prenosi Express.co.uk, možete koristiti sušilo za kosu bez peškira ispod i nakon toga samo usisati grudice prašine. Međutim, vlažni peškir će pomoći da se prašina da uhvati za njegovu površinu i da ga strujanje zraka ne baca po prostoriji.

Mnogi TikTokeru ostavljali su komentare zahvale na ovom praktičnom triku, priznajući kako je čišćenje radijatora zadatak koji često zaboravljaju obaviti.

Čak i ako ovo nije trik koji biste probali u svojem domu, imajte na umu da redovito čišćenje radijatora može pomoći u poboljšanju njihove učinkovitosti, kao i omogućiti bolji protok zraka, pa čak i uštedjeti novac na računima jer će biti učinkovitiji, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak