Uradite ovo za vaš travnjak na jesen: Na proljeće stižu rezultati

0
Radiosarajevo.ba
Uradite ovo za vaš travnjak na jesen: Na proljeće stižu rezultati

Za bujan, lijep i gust travnjak na proljeće valja zasukati ruke upravo sada. Mnogi ljubitelji uređenja okućnice čine veliku grešku zanemarujući ovu važnu činjenicu, otkrili su stručnjaci iz Turfgrassa, tvrtke za održavanje travnjaka koja često bude pozvana u "sanaciju" osiromašenog travnjaka u proljeće.

Prava jesen je, kako tvrde, idealno vrijeme za posljednju temeljitu gnojidbu travnjaka, što mnogi vlasnici jednostavno preskoče i odluče čekati proljeće.

"Preskakanje bilo kojeg od osnovnih tretmana za njegu travnjaka može izazvati oštećenja tokom zime. Na primjer, hranjive tvari su nevjerovatno važne u ovo doba godine, stoga je gnojidba posljednji put prije snježnog pokrivača izuzetno važna" objasnili su u svom blogu.

Ubistvo u BiH: Zatvorenik preminuo nakon napada nožem u KPZ Mostar

Zanemarivanje travnjaka u oktobru i novembru najveća je pogreška koju su uočili kod svojih klijenata, a upravo to su razlozi lomljive trave u proljeće. Ova se nezgoda jednostavno može izbjeći uz vrlo malo napora, a to je bogata gnojidba tla u narednim danima, prije dolaska temperatura ispod nule.

"Gnojenje travnjaka u jesen pomaže travi da pušta jače korijenje. Na taj način daje joj osnovu da se vrati u proljeće i napreduje" pojasnili su stručnjaci iz Turfgrassa.

Uredite svoje dvorište: Uz ovaj trik će vam trava biti zelena i besprijekorna

Osim izbjegavanja zadnje gnojidbe, greška u pripremi travnjaka za hladnije dane je i previše košnje. Možda skraćivanje trave na minimum prije dolaska zime zvuči kao dobra ideja, no ono što ćete ovakvim zahvatom dobiti nikako nije dobro.

"Kad kosite travnjak, nikada ne smijete odrezati više od jedne trećine vlasi trave. Ako idete prekratko, lišavate travu njene snage, ostavljajući je osjetljivom na mraz i invaziju štetočina ili bolesti" kažu ovi stručnjaci. Njihov je savjet prije zime ostaviti oko 7 ili 8 centimetara trave kako bi zaštitila i svoje korjenje i zemlju oko sebe.

Ono što je još važno je da se ne prestaje naglo sa zalijevanjem. Iako je ono po ljetnim vrućinama obvezno, travnjaci vole biti hidrirani i u hladnijim danima. Pratite temperaturu, padavine i vlažnost zemlje i procijenite koliko često vaša okućnica traži vode.

Ako sve ove savjete u obzir i svom travnjaku prije zime posvetite malo vremena, rezultati na proljeće, tvrde iz Turfgrassa, sigurno neće izostati, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak