Unos čaja i bobičastog voća može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti
Ako ste zabrinuti zbog razvoja Alzheimerove bolesti, nova istraživanja pokazuju kako bi konzumiranje više voća ili ispijanje dodatne šoljice čaja ili crnog vina moglo pomoći u zaštiti vašeg mozga. Osobe koje su unosile u svoj organizam nedovoljnu količinu jabuka, bobičastog voća, crnog vina i čaja imale su veću vjerovatnoću da će razviti Alzheimerovu bolest ili neko drugo srodno stanje.
"Prehrana je bitna. Dobra vijest je da je ne morate drastično mijenjati. Skromne promjene poput povećanja unosa bobičastog voća te konzumacije dodatne šoljice ili dvije čaja na sedmičnom nivou mogu napraviti promjenu", objasnio je autor studije Paul Jacques.
Istraživači pretpostavljaju da flavonoidi, supstance koje se prirodno nalaze u biljnoj hrani, pružaju ove potencijalne koristi za zdravlje mozga. Jedna velika zdravstvena korist povezana s flavonoidima je i djelovanje na smanjenje upala. Upala je inače povezana s Alzheimerovom bolešću i drugim oblicima demencija.
Jacques je napomenuo da studija ipak ne može dokazati definitivnu uzročno-posljedičnu vezu između voća, čajeva i vina u prehrani i oštećenja mozga. Moguće je da ljudi koji jedu više voća ili piju više čaja mogu imati i druge zdrave navike koje utječu na smanjenje rizika od demencije. No, on je podvukao da su istraživači pokušali uzeti u obzir tokom studije što veći broj tih faktora, poput pušenja, tjelesne aktivnosti i pretilosti.
Istraživanje je obuhvatilo 2.800 osoba koje su bile starije od 50 godina kada je studija započela 1970. godine. Njihova prosječna dob bila je 59 godina. Oko polovine su bile žene, a većina sudionika bili su bijelci i to evropskog porijekla.
Učesnici u studiji odgovarali su na pitanja o njihovim prehrambenim navikama otprilike svake četiri godine. Informacije su se prikupljale gotovo 20 godina. Ako je nekome dijagnosticirana Alzheimerova bolest ili neko slično stanje, poput vaskularne demencije, istraživači nisu uključili informacije o prehrani u godinama koje su predvodile dijagnozu. Jacques je objasnio to kako sposobnosti pamćenja i razmišljanja opadaju, sposobnost tačnog izvještavanja o prehrambenim navikama također se smanjuje. Isto tako, ljudi s demencijom često mijenjaju svoje prehrambene navike, preferirajući različitu hranu.
Istraživači su podatke o prehrani razvrstali u četiri kategorije unosa flavonoida. Upoređivali su ljude s najmanjim unosom s onima koji imaju najveći unos.
Tokom studije najprije je učesnicima savjetovano da ne unose bobičasto voće, da jedu samo oko 1,5 jabuka i da potpuno obustave unos čaja tokom mjeseca. Na kraju, njima je savjetovano da tokom mjeseca uzimaju oko 7,5 zdjelica borovnica ili jagoda, osam jabuka ili krušaka te otprilike da piju oko 19 šoljica čaja (zelenog ili crnog) svakog mjeseca.
Istraživači su otkrili da ljudi koji konzumiraju najmanje količine jabuka, krušaka i čaja imaju dvostruko veći rizik od razvoja Alzheimerove demencije ili sličnih oštećenja mozga, piše Health 24.
Studija je nedavno objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.