UNICEF: Većina se protivi sakaćenju ženskih genitalija

Radiosarajevo.ba
UNICEF: Većina se protivi sakaćenju ženskih genitalija

Većina ljudi protivi se sakaćenju ženskih genitalija u zemljama u kojima se to prakticira, pokazala je studija UNICEF-a objavljena u ponedjeljak.

Sakaćenje genitalija kod djevojčica može dovesti do teškog krvarenja, problema s uriniranjem, infekcija, neplodnosti i povećanog rizika od rađanja mrtvorođenčadi.  

Više od 125 miliona žena i djevojčica podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a još 30 miliona ih je u riziku da budu podvrgnute takvoj praksi tokom naredne decenije, tvrdi UNICEF.

Ritualno obrezivanje ženskih genitalija prakticiraju neke afričke, blikoistočne i azijske zajednice, u vjerovanju da se tako štiti ženska nevinost. UNICEF je pozvao na akciju na okončanju ove prakse.

Istraživanje, za koje se navodi da je do sada najobimnije o toj temi, ustanovilo je da je podrška sakaćenju ženskih genitalija u opadanju i među muškarcima i među ženama. U Čadu, Gvineji i Senegalu, na primjer, veći je broj muškaraca nego žena koji žele da se prekine s ovom praksom. 

FGM je "kršenje prava djevojaka na zdravlje, dobrobit i samoodređenje", izjavila je zamjenica izvršnog direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupta.

"U izvještaju se jasno navodi da zakoni sami po sebi nisu dovoljni", kazala je.

Izvještaj pod nazivom Sakaćenje i obrezivanje ženskih genitalija: statistički pregled i istraživanje dinamike promjena objavljen je u Washingtonu. 

Istraživanje je otkrilo da u 29 zemalja Afrike i Bliskog Istoka gdje se prakticira sakaćenje genitalija kod djevojčica, ova praksa je ipak rjeđa nego što je bila prije 30 godina. Djevojčice u Keniji i Tanzaniji imaju tri puta manju mogućnost da budu žrtve FGM-a nego što su imale njihove majke, a učestalost je gotovo prepolovljena u Iraku, Liberiji, Nigeriji i Beninu.

Ipak, u nekim zemljama situacija je i dalje izrazito zabrinjavajuća, a među njima su Čad, Gambija, Mali, Senegal, Sudan i Jemen

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak