Trik od samo nekoliko maraka za omekšavanje tvrdog komada mesa
Što meso duže držite u marinadi, to će ono biti sočnije i finije nakon termičke obrade. No, ne morate danima marinirati meso da bi omekšalo do željene teksture. Poslužite se malim trikom kuhara – u marinadu stavite sodu bikarbonu.
Soda bikarbona je iznimno koristan sastojak svakog domaćinstva, a može vam pomoći u raznim kuharsko-slastičarskim scenarijima. Koristiti je možete umjesto praška za pecivo za dizanje kolača i drugih slastica, dodati je u umake na bazi paradajza kako biste neutralizirali kiselost, ili je staviti u grah kako biste ga omekšali tokom namakanja, a prije kuhanja, piše dnevnik.hr
Soda bikarbona pomoći će vam i da omekšati tvrđi komad junetine poput flama ili nekog sličnog dijela. Zapravo, bit će vam potrebno nešto manje od jedne čajne žličice da omekšate meso.
Vojna industrija EU zemlje obara rekorde: Desetorostruko povećali izvoz oružja Izraelu
Cijena kilograma junećeg bifteka u Srbiji razljutila tviteraše: 'Možda je od zlata?'
Naime, soda bikarbona podiže pH vrijednost na vanjskoj strani mesa dok se marinira, te vam osigurava da vaš odrezak ostane sočan i mekan čak i nakon brze marinade te nakon pečenja.
Sastojci:
1 kg tvrđih junećih odrezaka
65 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3-4 češnja češnjaka
2 žlice balzamičnog octa
2 žlice umaka od soje
2 žlice maslaca
1 žlica Worcestershire umaka
¾ čajne kašike sode bikarbone
so i crni biber po želji
biljno ulje za pečenje
Priprema:
Pomiješajte zajedno ekstra djevičansko maslinovo ulje, balzamični ocat, umak od soje i Worcestershire s tanko nasjeckanim češnjakom i nešto svježeg papra. Umiješajte u marinadu sodu bikarbonu – ako se počne pjeniti, ne paničarite. To znači da je soda bikarbona djeluje kako bi trebala.
Ispikajte meso viljuškom i uronite u marinadu. Pustite da se marinira na sobnoj temperaturi barem sat vremena. Najbolje rezultate dobit ćete ako meso pustite da se marinira od 8 do 12 sati u hladnjaku.
Na tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu ispecite marinirane odreske. Posolite meso po želji prije nego što ga stavite na zagrijano ulje.
Pecite meso s obje strane otprilike 8 do 12 minuta, odnosno dok temperatura na najdebljem dijelu u unutrašnjosti ne dosegne 51 Celzijev stepen za medium-rare odrezak. Ne zaboravite zapeći i rubove odrezaka – poslužite se hvataljkama za meso i zapecite rubove sa svih strana oko 30 sekundi na vrućoj tavi.
Pustite da se meso odmori barem 10 minuta prije nego što ga zarežete i poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.