Tri prijedloga za iftar: Begova čorba je jedna od omiljenih na trpezi
Danas je treći dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Već smo za vas pripremili nekoliko recepta, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima.
Begova čorba
Potrebno:
-300 g kokošijeg mesa
-200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
-50 g maslaca
-50 g brašna
-20 g suhe bamije
-1 žumance
-50 gr kajmaka ili milerama
-1/2 limuna
-1 lovorov list
-malo soli i bibera
Priprema:
-Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani
-Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati
-Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice
-Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer
-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min
-Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta
-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi
-Servirati s kašikom pavlake na vrhu
Sočna jednostavna pita
Potrebno:
-500 g kore za savijače
-1 srednja glavica crvenog luka
-500 g mljevenog mesa
-3 srednja krompira
-so, biber
Zaljev:
-3 jaja
-1 dl ulja
-1 čvrsti jogurt
-2 dl kisele vode
-1 kašičica soli
*Sve skupa smiksati i ostaviti po strani
Priprema:
-Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja
-U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut
-Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije
-Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
-Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.
-Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola
-Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom
-Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva
-Pitu isjeći na kocke 6x6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom
-Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min
Kolač na čaše
Potrebno:
– 1 čaša šećera
– 1 čaša brašna
– 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha
– 1 čaša kisele pavlake
– 1/2 čaše kakaa
– 1/2 čaše ulja
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– 4 jaja
Priprema:
-Jaja i oba šećera umutiti
-Dodati ulje i pavlaku
-Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo
-Sve skupa dobro umutiti
-Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 - 30 min
-Ohladiti i rezati na kocke
-Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama
*čaša od 200 ml
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.