Tražite li odgovarajuću biljku za kupaonicu, obratite pažnju na ovih osam vrsta...

0
Radisarajevo.ba
Tražite li odgovarajuću biljku za kupaonicu, obratite pažnju na ovih osam vrsta...

Kuća vam je prepuna biljaka, ali kupaonica je mjesto gdje se još niste osudili uzgajati svoje zelene ljubimce? Ovih osam biljaka svakako su dobar odabir za vlažnu i ponekad mračnu prostoriju u domu, piše Green.hr.

Najljepši i najvrijedniji ukras u našim domovima svakako su biljke. Bilo da ih rasporedite po dnevnoj sobi, kuhinji ili pak spavaćoj sobi, ako pravilno brinete o njima i ako im odgovaraju uvjeti, podarit ce vam mnoge blagodati oku i zdravlju ugodne.

Možda niste o tome razmišljali, ali mnoge biljke uspješno rastu i u kupaonici koja nužno ne mora imati prozore. Nekad je dovoljna samo vlaga koja će im pomoći da prežive. Mi vam donosimo popis biljaka koje odlično preživljavaju u "kupaonskim uslovima".

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

Zamija

Budući da može rasti u različitim uslovima i pod nesavršenom njegom, mnogi je nazivaju i vječnom biljkom.

Potrebno joj je malo vode i slabo do srednje svjetlo, a u prirodno osvijetljenoj kupaonici može napredovati gotovo neovisno o ljudskoj pažnji.

Ne bacajte ih u smeće: Ljuske od jaja iskoristite kao gnojivo za vaše omiljene biljke

Falenopsis

Najbolje raste u vlažnom okruženju, što je čini savršenom biljkom za kupaonicu, posebno ako živite u sušnom podneblju. Dok mnoge orhideje imaju reputaciju izbirljivih, falenopsis se smatra najboljom orhidejom za uzgoj u domu, jer lako raste i može često cvjetati. Ove biljke vole puno svjetla i najbolje ih je smjestiti blizu svijetlog prozora ako je to moguće u vašoj kupaonici.

Zeleni ljiljan

Može podnijeti mnogo toga, što je čini izvrsnim izborom kao kupaonska biljka za nove vlasnike biljaka. Ova prostrana biljka voli vlagu i može uspijevati čak iu slabo osvijetljenim uvjetima. Također se lako razmnožava, budući da uzgaja "paukove", koji se lako mogu podijeliti i ponovno saditi.

Svekrvin jezik

Još je jedna biljka koja se lako uzgaja i može podnijeti vlagu i slabo svjetlo i ne treba joj puno pažnje. Biljka je sukulent koji vodu skladišti u svojim debelim listovima. Iako može proizvesti male, bijele cvjetove, oni se rijetko pojavljuju, čak i ako se uzgajaju u odgovarajućim uslovima.

Instagram/ Nataliaandersson1: Ilustracija

Sretni bambus

Sretni bambus je biljka koja voli vodu i cijenjena je zbog svoje minimalističke estetike i osebujnih stabljika koje se mogu razviti u spirale ili rešetke dok rastu. Može se uzgajati u vodi bez zemlje, ali svake sedmice potrebno je promijeniti vodu u kojoj se nalazi.

Obrubljeni zmajevac

Često se naziva neuništivom sobnom biljkom koja može preživjeti i najnepažljivije vlasnike. Iako je prilično otporna na sušu, može podnijeti i visoku vlažnost i jedna je od najvećih sobnih biljaka koje će rado živjeti u kupaonici.

Foto: Pexels: Ilustracija

Kovrdžava paprat

One žude za vlažnim okruženjima i mogu biti posađene u visećim košarama bilo gdje u kupaonici kako bi transformisali prostor. Budući da vole vlažnu zemlju, možete ih čak objesiti pod tušem, sve dok su u posudi koja ima dobru drenažu.

Spatifilum

Cvjetna zimzelena biljka koju je lakše njegovati nego što sugerišu njeni nježni cvjetovi. Ovaj domorodac iz Srednje Amerike osjeća se kao kod kuće u toploj, tropskoj klimi, što čini kupaonicu s parom prirodnim zamjenskim staništem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak