Ljekoviti korov: Ove male biljke izvor su zdravlja i liječe mnoge bolesti

1
Radiosarajevo.ba
Ljekoviti korov: Ove male biljke izvor su zdravlja i liječe mnoge bolesti
Foto: Instagram / Plantago major

Za većinu je neugledan korov, ali je istina puno drugačija. Njihova ljekovitost je poznata od davnina, a koriste se za liječenje mnogih bolesti.

Ljekoviti su svi dijelovi biljke: korijen, lišće, sjeme. Listovi se sakupljaju sve dok biljka cvijeta, a korijen cijele godine.

U ljekovite svrhe se najčešće koristi lišće za rane, obloge, protiv stomačnih i plućnih oboljenja. Prije upotrebe treba konzultirati doktora, jer postoje bolesti kod kojih nije preporučljivo koristiti bokvicu i preparate (prekomjerna proizvodnja želučanog soka, određene vrste ulkusa i slično).

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ne preporučuje se dugotrajna i pretjerana upotreba trputca jer može dovesti do zgrušavanja krvi i tromboze.

Trupci sadrže tanine, pektine, gorke materije, minerale, vitamine, posebno vitamin C, alantoin, fitoncide, limunsku kiselinu.

U narodnoj medicini najčešće se koriste: veliki ili ženski trputac Plantago major, mali trputac Plantago minor, muški uskolisni trputac Plantago lanceolata. Sva tri trputca se koriste u narodnoj medicini, ali najviše se koristi širokolisni veliki.

Neobičan miris, a tek ukus: Ovaj začin mnogi izbjegavaju a ima toliko prednosti

Neobičan miris, a tek ukus: Ovaj začin mnogi izbjegavaju a ima toliko prednosti

Ova vrlo prilagodljiva biljka bogata je vitaminom A, C i K, željezom, kalcijem i fosfornom kiselinom, a u narodnoj medicini se koristi kao ljekovito sredstvo za liječenje rana.

Danas se osim za rane koristi kod kašlja, upale pluća, probavnih smetnji, čisti krv i ima povoljan učinka za jetru i bubrege.

Trputac i kako ga koristiti

Trputac možete koristiti na više načina, a može se jesti i sirov. Obično se koristi kao čaj, sirup ili tinktura (upravo se tako najčešće koristi kod bolesti dišnog sustava kod kojih je potrebno izbaciti višak sekreta).

Ako imate otvorenu ranu ili posjekotinu možete samljeti lišće trputca i staviti ga na bolno mjesto, a to isto možete napraviti i kada je potrebno izliječiti modrice.

Žvakanjem listova ove biljke stvorit ćete odbojnost prema pušenju stoga je ona dobra za sve koji se pokušavaju odviknuti od cigarete.

Listove mladog trputca možete dodati u salatu koja će svojom limunskom notom dodati ukusan ton vašem jelu, a ujedno će vas i učiniti zdravima. Naravno, nemojte svaki dan jesti ove salate, pretežito zbog prethodno spomenutih laksativnih svojstava. Pokušajte imati mjeru, a ako osjetite da ste dosta osjetljivi na trputac, smanjite količinu.

Prehrana i nizak krvni pritisak: Evo šta trebate jesti ako imate hipotenziju

Prehrana i nizak krvni pritisak: Evo šta trebate jesti ako imate hipotenziju

Možete i pripremiti sok od trputca kako bi izliječili razne vrste upala. Ovako trputac gubi dio vlakana pa je primjenjiviji i kod onih s osjetljivom i ubrzanom probavom.

Svježi sok od lišća trputca

Svježe iscijeđen sok, kada se uzimaju 2 do 3 supene kašike tokom dana, liječi od bolesti dišnih puteva i crijeva, žgaravice, hronične upale sluznice debelog crijeva i želuca, smanjuje kiselost.

Sok se priprema od svježih listova koje je potrebno dobro oprati i prosušiti. Listove je potrebno samljeti i iscijediti sok. Dobiveni sok pomiješati s medom u odnosu 1:2. Miješati sa drvenom ili plastičnom kašikom. Čuvati u frižideru. Ovaj sok se uzima 3x tokom dana, ujutro, popodne i uvečer. Ne konzumirati ga na prazan želudac, piše Jutarnji.hr .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije