Tražit ćete porciju više: Ćuftice u rerni sa sosom od pavlake
Ukoliko niste sigurni šta biste za ručak danas, donosimo vam jedan jednostavan recept za savršeno jelo.
Nakon što ga probaju, vaši ukućani tražit će još.
U pitanju su ćuftice u rerni sa sosom od pavlake.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Potrebno vam je:
mljeveno meso - 500 g, miješano
luk - 1 glavica
bijeli luk - 1 čehno
jaja - 1 komad
biber - po želji
Za sos:
luk - 1 glavica
mrkva - 1 komad
paprika - 1 komad
tikvica - 1 komad, mala
kisela pavlaka - 200 g
brašno - 1 kašika
voda - 2 šolje
sol, biber - po želji
sir - 100 g
Priprema:
1. Za ćuftice isjecite nasitno luk i bijeli luk, dodajte ih u mljeveno meso zajedno s jajetom i biberom po ukusu. Zamijesite smjesu veoma dobro i ostavite sa strane.
2. Za sos isjecite nasitno luk, očistite mrkvu, papriku i tikvicu, isjecite ih na ivice.
3. U malo ulja zapržite povrće 5 minuta, posolite. Rastvorite brašno u vodi do glatke smjese i dodajte pavlaku, promiješajte dobro. Sipajte smjesu u zaprženo povrće i ostavite da provri, ali ne da se zgusne.
4. Oformite od mljevenog mesa ćuftice i poredajte ih u posudu za pečenje, prelijte ih sosom, ako je potrebno posolite i pospite biberom po ukusu.
5. Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite ćuftice u rerni u sosu od pavlake 30 minuta. Nakon toga pospite narendanim sirom i dopecite još 15 minuta, piše Bonapeti.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.