Starinski jugoslovenski kolač s jabukama: Samo iskusne domaćice znaju za ovaj recept
Raskošne torte, naročito one od čokolade ili oraha, oduvijek su bile omiljene, ali i jednostavniji kolači mogu im ravnopravno parirati.
Naše nane su često pripremale žuti kolač sa višnjama ili lenju pitu, čiji su recepti decenijama prenošeni sa generacije na generaciju. Tu je i nezaobilazni jugoslovenski kolač sa jabukama, koji je osvojio mnoge ljubitelje slatkiša.
Iskusne domaćice su ga već isprobale, a sada je pravo vrijeme da se i vi uvjerite u njegov neodoljivi ukus i osvježavajuću svježinu.
Novi detalji akcije spašavanja meteorologa na Bjelašnici: Poznato ko sve učestvuje u potrazi
Sastojci
Za koru:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 80 g pudinga od vanile
- 100 g šećera
Za ukrašanjanje:
- 500 ml slatke pavlake
Priprema
Odvojte žumanca i bjelanca, pa bjelanca pomiješajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u bjelanca i lagano promiješajte. Sipajte dobijenu smjesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno isjeckali. Ostatak vode (100 ml) pomiješajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.