Starinske đulbastije su sve što trebate večeras na iftarskoj trpezi

Radiosarajevo.ba
Starinske đulbastije su sve što trebate večeras na iftarskoj trpezi

Danas je šesnaesti dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar, od kojih su najposebnije starinske đulbastije.

Supa od šampinjona

Potrebno:
-1 crni luk
-1 kašika maslaca
-1 kašika brašna
-200g.gljiva
-1l pilećeg temeljca
-100ml vrhnja za kuhanje ili pavlake
-Malo peršuna,soli i bibera

Priprema:
-Na istopljenom maslacu propržiti sitno isjeckan luk.
-Dodati očišćene i isjeckane šampinjone i dinstati nekoliko minuta.
-Umiješati jednu kašiku brašna, pa smjesu preliti temeljcem/pilećom supom.
-Dodati biber, so i peršun, pa kuhati supu 20-ak minuta.
-Pred kraj kuhanja umiješati 100 ml vrhnja/pavlake.

Đulbastije

Potrebno:
-500 gr mljevene junetine
-400 gr krompira
-3 manje glavice luka
-2 čehna bijelog luka
-2 kašike brašna
-1 jaje
-po ukusu so, biber, vegeta
*Bešamel:
-Malo putera
-2-3 kašike brašna
-500 ml mlijeka
-200 ml vrhnja za kuhanje
-malo soli, bibera
-Komadić sira po želji

Priprema:
-Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta ,a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.
-Ulupati jaje i dodati u smjesu.
-Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
-Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
-Oblikovati đulbastije kao pljeskavice ,te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju.
-Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh,te preliti bešamel sosom
-Zapeći sve skupa
*Bešamel:na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko,konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa

Medeni kolač

Potrebno:
-60 gr. putera
-3/4 šolje meda (šolja od 250 ml.)
-2 jajeta
-1,5 šolja brašna
-1/2 kašičice praš.za pecivo
-2 kašičice cimeta
-1 kašičica mljevenog karanfilića
-1 kašičica mlevenog muškatnog oraščića
-1 limun - rendana korica
-1 kašičica mljevenog đumbira
-1 kašičica sode bikarbone
-1/4 šolje vrele vode
Ili umjesto ovih začina kupiti gotovu mješavinu začina za medenjake

Priprema:
-Omekšali puter umutiti sa medom, pa dodati jaja ,umutite mikserom,
-Dodati sve začine i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
-Sodu bikarbonu razmutiti u vodi i dodati u smjesu sa medom, mutiti kratko pa sipati u pleh s pek papirom.
-Peći na 180C,20-25min.

*Fil
-125g putera
-Pola šolje šećera u prahu
-1 vanilin šećer
Sve skupa dobro izmiješati da bude pjenasto,te premazati preko pečenog kolača

+
-3 kašike pekmeza od šljiva
-50 gr. mliječne čokolade

-Omekšali pekmez pomiješati sa otopljenom čokoladom.
-Ispečenu koru rukama izdrobiti sitno, dodati puter, i na kraju mješavinu pekmeza sa čokoladom
-Sve sjediniti u homogenu smjesu
-Istresti je u kalup i rukama formirati rolat

*Glazura
-100 gr. bijele čokolade
-3 kašike meda

-Otopiti čokoladu na pari te dodati med
-Izmiješati i preliti preko kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak