Šta uraditi u slučaju da vas opekne meduza? Ovo ni slučajno nemojte raditi

3
Radiosarajevo.ba
Šta uraditi u slučaju da vas opekne meduza? Ovo ni slučajno nemojte raditi

Jedna od najneugodnijih uspomena koju možete ponijeti s godišnjeg odmora na moru jest susret s meduzom koju sve češće viđamo i u Jadranu.

Svi koji su to doživjeli bar jednom u životu, kažu kako je riječ o jednom od najbolnijih iskustava ikad. Ako do toga dođe, jako je važno odmah i brzo reagirati.

Liječnici s WebMD-a kažu kako je u takvoj situaciji jako važno odmah izaći iz mora i pokušati zaustaviti žarenje. Opečeno područje isperite octom, a nakon toga pipke meduze koji su ostali u vašoj koži uklonite pomoću pincete. Potom područje povrede potopite u toplu vodu ili otiđite pod topli tuš. Neka opečeno područje bude u toploj vodi barem 20 minuta.

Svjedok masakra u Daruvaru: Ubio petero ljudi i nakon zločina naručio piće

Kasnije si možete pomoći tako što ćete mjesto povrede mazati blagu hidrokortizon kremu, a možete koristiti i oralni antihistaminik za ublažavanje svrbeži i otoka.

Od koristi mogu biti i ledeni oblozi i lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta, kao i antihistaminici za otečena područja.

Ako vidite da povreda ne prolazi, svakako potražite ljekarsku pomoć. To svakako učinite i ako vas je meduza opekla u blizini očiju.

Nikako ne pribjegavajte lijekovima iz kućne radinosti, kao što su soda bikarbona, alkohol i slično. Ne trljajte mjesto povrede peškirom, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak