Šta jesti za mlađi izgled kože? Ovi nutritijenti djeluju bolje od skupih krema

0
Radiosarajevo.ba

Svi znamo da su san, stres, vježbanje i društvene veze osnovni stubovi zdravlja.

Ali prema nauci, jedan faktor posebno djeluje kao temelj za sve ostale - ishrana.

"Ona je faktor broj jedan, početna tačka koja podupire sve ostalo“, objašnjava Lucia Aronica, stručnjakinja za epigenetiku sa Univerziteta Stanford, čije se istraživanje fokusira na nutriepigenetiku, odnosno način na koji "hrana može utjecati na ekspresiju gena i kako može uključiti ili utišati određene gene povezane sa starenjem".

BH Meteo objavio vijest koja će mnoge obradovati: "Poznato kada će biti najtoplije narednih dana"

Šta je epigenetika?

Da bismo razumjeli kako naše navike utiču na naše gene - i preciznije, kako ono što jedemo aktivira gene koji potiču popravak ćelija ili, naprotiv, ubrzavaju njihovo propadanje - Aronica dijeli ovu metaforu: "Zamislite svoje gene kao hardver računara, a epigenetiku kao softver. Ne možete promijeniti hardver, ali možete reprogramirati softver svojim dnevnim odlukama: šta jedete, kako se krećete, kako se nosite sa stresom", piše Vogue.

Navodi kao primjer da spavanje aktivira parasimpatički sistem i omogućava popravak ćelija. Bez odmora, koža se jednostavno ne može oporaviti. Te vrste dnevnih odluka, poput davanja prioriteta odmoru ili brige o ishrani, čine svu razliku.

Najbolja hrana za zdravu kožu

Logično je da naša prehrana igra glavnu ulogu u načinu na koji naša koža stari. Na primjer, znamo da hranjive tvari u hrani podržavaju funkcije koje doprinose zdravoj, blistavoj koži: vitamin A u mrkvi, vitamin C u narančama, omega-3 masne kiseline u sardinama.

Ali da li te namirnice također pomažu u aktiviranju gena koji potiču obnovu stanica, umjesto da ih smanjuju?

Aronica navodi nekoliko kategorija namirnica na koje se možete osloniti kako biste održali kožu mladolikom.

FOTO: Pixabay: Riba/Ilustracija

Proteini

Proteini su neophodni za sintezu kolagena, keratina i elastina.

"Bez dovoljno kvalitetnih proteina, koža se ne može sama obnavljati i regenerirati", napominje Aronica. Osim toga, određeni proteini, poput jaja, ribe, mahunarki i peradi, sadrže hranjive tvari koje se nazivaju donori metila - poput metionina, folata ili betaina - a također funkcioniraju kao mali epigenetski prekidači.

"Oni djeluju tako što uključuju ili isključuju gene uključene u procese regeneracije i starenja. Zato su i količina i kvalitet proteina važni", dodaje ona.

Šareno povrće

Aronica je veliki zagovornik onoga što naziva jedenjem u bojama duge.

"Vjerovatno smo svi čuli o važnosti jedenja povrća svih boja, ali ono što mnogi ljudi ne znaju jeste da ti biljni pigmenti - poznati i kao fitonutrijenti - također utiču na ekspresiju gena. Svaka boja djeluje na različite gene: Crvena hrana, poput paradajza i paprike, sadrži likopen, antioksidans koji djeluje kao unutrašnja krema za sunčanje. Narandžasta hrana, poput mrkve i bundeve, bogata je karotenoidima koji pružaju sjaj i elastičnost. Zeleno povrće, poput brokule, rukole ili špinata, pomaže u detoksikaciji; a plavo ili ljubičasto, poput borovnica, djeluje protuupalno". kaže Aronica. "Kustaše, poput brokule , kupusa ili rukole, neke su od mojih omiljenih namirnica za kožu: pomažu u aktiviranju antioksidativnih i detoksikacijskih gena."

Foto: Pexels: Zelena salata

Hrana koja stari kožu

S druge strane spektra su namirnice koje ubrzavaju starenje.

Najveći krivac? Šećer. Aronica kaže da postoje tri glavna razloga zašto slatkiši nisu dobri: "Prvo, zato što se vežu za proteine, uključujući kolagen, i 'karameliziraju' ih, formirajući spojeve koji se nazivaju napredni glikacijski krajnji proizvodi ili AGE-ovi, koji stare kožu iznutra. Drugo, zato što potiče hroničnu upalu , što ubrzava oštećenje ćelija. I treće, zato što mijenja crijevni mikrobiom, utičući na ravnotežu bakterija koje također utiču na kožu. Zato je previše šećera, posebno u obliku rafiniranog ili bijelog šećera, toliko štetno."

Šta je sa šećerom u voću?

"Ako dolazi iz cijelog voća, nema problema", pojašnjava Aronica."Vlakna moduliraju njegovu apsorpciju i pružaju zaštitne fitonutrijente. Problem nastaje kod voćnih sokova ili prekomjerne konzumacije, jer se šećer prebrzo apsorbira i gubi se blagotvoran učinak vlakana. Pijenje soka od narandže nije isto što i jedenje narandže."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak