Šta je sindrom 'ubrzanog odrastanja': Ovo su tri znaka koji ukazuju na to

0
Radiosarajevo.ba
Šta je sindrom 'ubrzanog odrastanja': Ovo su tri znaka koji ukazuju na to

Djeca koja prebrzo odrastaju često se suočavaju s izazovima u mladosti, a pritisci i očekivanja s kojima su se suočavali mogu se manifestirati na različite načine.

Odrastanje itekako može biti izazovno, ali kada dijete ubrzano odraste, taj proces postaje još zahtjevniji. Sindrom "ubrzanog odrastanja" javlja se kada su djeca pod pritiskom da preuzmu odgovornosti i postignu uspjehe već u ranoj dobi, često zanemarujući svoje prirodne potrebe za igrom i razvojem. Iako se može činiti da ta djeca postižu mnogo toga, dugoročne posljedice mogu biti ozbiljne.

Djeca koja prebrzo odrastaju često se suočavaju s izazovima u mladosti, a nastali pritisci i očekivanja mogu se manifestirati na različite načine.

Otvorena izložba "Odrazi" autorice Sanje Gašić Berberović

Ovo su  tri znaka koja ukazuju na to da je dijete možda prebrzo odraslo.

1. Imaju strah neuspjeha

Djeca koja su bila pod stalnim pritiskom često razvijaju strah od neuspjeha. Oni teže savršenstvu, jer su naučili da je uspjeh jedini prihvatljiv ishod, stoji u istaživanju objavljenom 2019 u Frontiers in Psychology, piše Forbes. Kada ne uspiju ispuniti očekivanja, mogu osjećati snažan osjećaj krivice i sram.

- Strah od grešaka može dovesti do izbjegavanja novih izazova i rizika. Djeca se mogu povlačiti iz situacija gdje postoji mogućnost neuspjeha, što ograničava njihov razvoj i iskustva.

Stručnjak pojašnjava: Ovo su tipovi roditelja koji najviše razmaze djecu

- Odgađanje zadataka često je znak anksioznosti zbog straha da zadatak neće biti obavljen savršeno. To može dovesti do neodlučnosti i propuštanja važnih prilika.

- Preopterećenost i izgaranje mogu biti posljedica prevelike odgovornosti koju dijete preuzima na sebe, što može imati negativan utjecaj na njegovo fizičko i emocionalno zdravlje.

2. Teško se opuštaju

Djeca koja su propustila slobodnu igru često imaju poteškoća s opuštanjem i uživanjem u slobodnom vremenu. Oni osjećaju potrebu da stalno budu produktivni i mogu se osjećati krivima kada ne rade ništa.

- Osjećaj krivice pri odmoru može spriječiti dijete da se istinski opusti i uživa u jednostavnim aktivnostima. To može dovesti do stalnog stresa i iscrpljenosti.

- Nedostatak uživanja u hobijima je čest kod djece koja osjećaju pritisak da i u slobodnim aktivnostima budu najbolja. Hobi postaje zadatak umjesto izvor radosti.

- Nemogućnost da budu prisutni u trenutku može dovesti do toga da dijete stalno razmišlja o budućim obvezama, umjesto da uživa u sadašnjosti.

Psiholog pojasnio kada videoigre postaju problem za mentalno zdravlje: Ovo su znakovi za uzbunu

3. Nedostatak kreativnosti

Kreativnost i igra ključni su za zdrav razvoj djece. Kada su ta područja zanemarena, djeca mogu postati otuđena od svoje kreativnosti i maštovitosti.

- Nedostatak kreativnog razmišljanja može se pojaviti kod djece koja nisu imala priliku istraživati kroz igru. Oni mogu imati poteškoća s rješavanjem problema na inovativne načine.

- Odbacivanje igre kao neozbiljne može ograničiti njihove sposobnosti da uživaju u jednostavnim, spontanima aktivnostima koje su važne za mentalno zdravlje i sreću.

Ovo su pet ključnih sjećanja koje će tvoje dijete imati na djetinjstvo

- Stagnacija u razvoju može se pojaviti ako dijete ne razvija svoju kreativnost i maštu, što može utjecati na njihovu kasniju uspješnost u školi i karijeri.

Nijedno dijete ne bi trebalo biti prisiljeno da prebrzo odrasta. Važno je prepoznati ove znakove i omogućiti djetetu da uspori, ponovno se poveže sa svojim unutarnjim djetetom i uživa u djetinjstvu. Pružite mu priliku da se igra, bude kreativno i odmara – jer djetinjstvo je dragocjeno i nezamjenjivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak