Slatka pita sa kruškama: Voćna delicija koja će oduševiti vaše nepce
Voće u kojem se može uživati na brojne načine su i kruške, odličan izvor energije jer sadrže dovoljne količine fruktoze i glukoze, a bogate su i vitaminima iz B skupine.
Pri kupovini birajte tvrđe komade, a važno je ne čuvati ih u plastičnim vrećicama jer se tako pojačava proizvodnja plina etilena koji je razlog propadanja voća.
Ukoliko ste ljubitelji slatkih pita, ovaj recept će vas oboriti s nogu. U nastavku pročitajte kako da napravite neodoljivu pitu sa kruškma.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Sastojvi za tijesto:
- 300 g brašna
- 1/2 paketića praška za pecivo
- 140 g maslaca
- 2 jaja
- 70 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
Za preljev:
- 3 kruške
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika šećera
Priprema:
Umijesite tijesto od brašna, praška za pecivo, maslaca, jaja i vanilin šećera. Ostavite da miruje oko 30 minuta. U međuvremenu očistite i narežite kruške na kockice pa ih sa šećerom propirjajte na maslacu.
Premijesite tijesto pa odvojite oko 1/4 za trakice. Ostatak razvaljajte i stavite u lim za pečenje obložen papirom, piše Skuhaj.hr.
Rasporedite kruške. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice i poslažite u obliku rešetke na kruške. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.