Sitnica koja puno znači: Stavite ovo na dno saksije prije nego što posadite biljku

0
Radiosarajevo.ba
Sitnica koja puno znači: Stavite ovo na dno saksije prije nego što posadite biljku

Dobro je znati da nije samo talog kafe korisna pomoć za vaše biljke. Korištenje filtera za kafu na dnu posude za cvijeće predstavlja dvostruko korisno rješenje. Saznajte kako to može koristiti vašim biljkama.

Filter za kafu kao ideja poklopca odvodnog otvora posude za cvijeće vjerovatno je potekla od nekoga ko je mrzio pomisao da svaki dan baca filtre. To je također način da se zaobiđe uobičajena mudrost stavljanja sloja šljunka na dno posude. Ovaj vrtni mit pokazao se nerazboritim jer dopušta vlazi da se nakuplja na stranama posude umjesto da se kreće kroz drenažni otvor.

Svi znamo da spremnik treba drenažni otvor kako bi višak vlage mogao izlaziti. Bez drenaže, korijen biljke može ostati u višku vode i istruhnuti, a kada ta dodatna vlaga prolazi kroz rupu, nosi sa sobom i dio tla. Tokom vremena, nivo tla se smanjuje i biljka ostaje previsoko. Bez dovoljno tla za zadržavanje vlage i hranljivih materija, zdravlje biljaka može biti ugroženo.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

To se rješava presađivanjem, ali to često remeti korijenje i izaziva stres kod biljaka. Stoga, pronalaženje načina za zadržavanje tla u posudi može se postići korištenjem filtera za kafu u drenažnim područjima. Korištenje filtera za kafu u saksijama za biljke smanjuje otpad, zadržava zemlju unutra i predstavlja prirodno rješenje koje se može kompostirati.

Ako ste filterima za kafu pokrili sve rupe u posudi, ali i dalje ih imate, iskoristite ih na ove druge načine. Filteri za kafu oko biljaka povrća smanjit će rast korova, očuvati vlagu i pomoći u regulaciji temperature tla. Oni u biti djeluju kao malč. Kompostirat će u zemlju prirodnim putem. Potrgajte filtere za kafu i dodajte ih na hrpu komposta, dodat će ugljik koji je neophodan za uravnoteženu proizvodnju komposta.

Na kraju, pokrenite svoje sjemenke u iskorištenim filterima za kafu. Navlažite ih i stavite sjeme unutra, preklopite filter. Stavite filter u plastičnu vrećicu i zatvorite je. Svakodnevno ga otvarajte kako bi višak vlage ispario. Po potrebi navlažite filter, s vremenom će sjeme proklijati i spremno je za sadnju, piše Gardening Know How.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak