Savršeno ljetno voće: Zašto trudnice trebaju jesti više lubenice?
Lubenici se u posljednje vrijeme pripisuje epitet namirnice s neograničenim mogućnostima kulinarske obrade, iako je nekada smatrana samo sočnom poslasticom male nutritivne vrijednosti. Ovo nezaobilazno ljetno voće odlično se uklapa u različite salate, smoothije i sorbete, obogaćujući ih svojom slatkoćom i bojom.
Ali, da li ste znali da jedenje lubenice tokom trudnoće ima još veće blagodati za zdravlje? Zbog visokog udjela vode, lubenica pomaže u smanjenu žgaravice. Također, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidratacije, a mineralne tvari mogu pomoći spriječiti moguću pojavu grčeva u mišićima u trećem tromjesečju.
U odnosu na paradajz, lubenica je bogatija na likopenu, antioksidansu koja pomaže u zaštiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti, podržava imunološki sistem i predstavlja prirodnu unutarnju zaštitu kože od štetnih UV zraka.
Prizori kakvi se ne pamte: Srbija je danas na nogama, pogledajte kako izgleda centar Beograda
Još bolje vijesti o koristi jedenja lubenice u trudnoći donosi istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Gynecology and Obstetrics čiji rezultati pokazuju da uzimanje likopena u obliku dodataka prehrani smanjuje rizik od preeklampsije za 50 posto.
Također, naučnici su otkrili da lubenica sadrži hranjive tvari poput vitamina A, C i B6 te kalija i magnezija važnih za bebin vid, razvoj živčanog i imunološkog sistema. Osim za bebu, kalij je važan i samoj trudnici jer reguliše ravnotežu vode u krvi i tkivima.
Sa svojim brojim blagodatima i sočnim osvježavajućim okusom, lubenica se može smatrati jednom od najsavršenijih ljetnih namirnica, piše Miss7mama.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.