Savršena kombinacija krompira i sira: Recept koji je "vječni hit" u Italiji
Krompir je uvijek super opcija, u svakoj varijanti, ali ako mu dodate sir, onda imate gozbu dostojnu i najvećeg gurmana.
Upravo to je frico, jedno od domaćih italijanskih jela koje se brzo priprema, a još brže i jede.
Ovo tipično italijansko jelo s krompirom i sirom unijet će pravi mediteranski šmek u vaš dom, piše Noizz.
Sarajevo jutros hladnije od Bjelašnice: Pročitajte prognozu do petka - bit će i kiše i snijega
Inače, prvi recept za ovo jelo zapisan je daleke 1450. godine.
Sastojci (za 4 osobe):
4 srednje veličine krompira
1 ljuta papričica, po želji
1 crveni luk
2 česna bijelog luka
1 kašika maslinovog ulja
400 g izrendanog sira (gouda) ili nekog drugog lako topljivog
50 g parmezana
1 kašika sjeckanog peršuna
so i biber
Priprema:
Krompir oguliti i isjeći na sitne kocke i ostaviti ga u vodi da malo odstoji.
Iscijediti od vode, osušiti krompir i staviti u tavu, u koju ste prethodno stavili kašiku ulja, da se dinsta zajedno sa sitno isjeckanim crvenim lukom i bijelim lukom i povremeno promiješati.
Tavu možete poklopiti da se krompir brže isprži, a i ne morate.
Isprženi krompir izgnječiti s viljuškom, dodati soli i bibera po ukusu, sitno isjeckan peršun i, ako želite očišćenu, ljutu papričicu. Sve promiješati.
U to dodati izrendani sir i sve dobro izmiješati i pržiti da se dole uhvati korica.
Pomoću tanjira okrenuti da se zapeče i s druge strane - ako ne možete da ga okrenete, stavite u rernu ispod gornjeg grijača da se zapeče.
Ostaviti nekoliko minuta u tavi da se sir malo stegne, da lakše prebacite jelo na tanjir, trebalo bi samo da sklizne iz tave. Dok je još toplo, isjeći i poslužiti.
Poslužiti s paradajz salatom, turšijom ili šta već vi volite.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.