Savršen recept: Domaće kiflice bez kvasca sa ukusnim punjenjem

0
Radiosarajevo.ba
Savršen recept: Domaće kiflice bez kvasca sa ukusnim punjenjem

Bilo da su slane ili slatke, kiflice su mnogima omiljeni specijalitet, a nema ništa ljepše od domaćih kiflica, još toplih iz rerne, koje stižu pravo na trpezu.

Ako volite da se zasladite domaćim kiflicama, isprobajte ovaj recept koji je pomalo drugačiji – priprema se bez kvasca, ali uz dodatak kisele pavlake u tijestu, što ga čini izuzetno mekanim. Punjenje od oraha dodaje poseban, bogat ukus.

Ovo je savršen izbor za ljubitelje oraha i fantastična kombinacija ukusa, a priprema je brza i jednostavna.

Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura

Sastojci:

  • 280 g brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice vanilin šećera
  • 80 g putera
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 žumance

Za nadjev:

  • 1 bjelance
  • 40 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g oraha
  • šećer u prahu

Priprema:

  • U velikoj činiji, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i vanilin šećer. Dodajte omekšali puter i dobro sjedinite sastojke.
  • Zatim umiješajte pavlaku i žumance, i zamijesite glatko tijesto.
  • Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u plastičnu kesu i ostavite u frižideru da se ohladi i stvrdne 10-15 minuta.
  • Za fil, umutite bjelance sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrsti šne, a potom pažljivo umiješajte mljevene orahe.
  • Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvucite u tanki krug. Isijecite krugove na trouglove, pa ih napunite filom i urolajte.
  • Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, oko 15-20 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
  • Kada se ohlade, uvaljajte u šećer u prahu i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak