Savjeti za savršeno ofarbana jaja: Kako izbjeći pucanje i osigurati lijepe boje

1
Radiosarajevo.ba
Savjeti za savršeno ofarbana jaja: Kako izbjeći pucanje i osigurati lijepe boje

Kako jaja ne bi pukla dok ih kuhate, kako boja ne bi prodrla unutra te kako bi se uspješno bojala i ukrašavala, ljuska bi trebala biti potpuno neoštećena, zato se iskusne domaćice služe trikovima u kuhinji. Pridržavajte se nekoliko savjeta, a uspjeh sigurno neće izostati te ćete za nadolazeći praznik na stol iznijeti cijela, lijepo obojena jaja.

Jaja koja ćete farbati prije svega izvadite nekoliko sati prije iz frižidera i ostavite ih na sobnoj temperaturi. Hladna jaja će vjerovatno popucati u dodiru s vrućom vodom. Osim toga, za Uskrs je najbolje koristiti jaja stara nekoliko dana jer će se lakše oguliti.

Na dno šerpe stavite presavijenu kuhinjsku krpu ili tanji ubrus, nježno posložite jaja te se tokom kuhanja neće udarati jedno o drugo i tako ćete izbjeći pucanje.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

U litru vode u kojoj će se kuhati jaja dodajte pola kašike soli. Ovaj trik služi da i ako jaje pukne, bjelanjci neće iscuriti nego će se zgrušati, a takvo se jaje može i bojati. Osim toga, kuhana jaja s napuknutom ljuskom možete koristiti za predjela, mesne rolne i razne salate.

Napunite lonac vodom, posolite, upalite šporet na srednju vatru i pričekajte da voda zavrije. Kad voda provri, sklonite lonac s šporeta, tad ga poklopite i tako čuvajte 25 do 30 minuta. Zatim kuhana jaja obojite i ukrasite željenom bojom i tehnikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak