Savjeti poznatog kuhara: "Ovo je najbolji način da ubijete bakterije na dasci za rezanje"

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti poznatog kuhara: "Ovo je najbolji način da ubijete bakterije na dasci za rezanje"

Drvene daske za rezanje sve su češći izbor u domaćinstvima jer su izdržljivije i estetski privlačnije od plastičnih.

Ipak, njihovo održavanje zahtijeva poseban oprez. Za razliku od plastičnih daski koje se mogu jednostavno staviti u mašinu za pranje suđa, drvene daske ne podnose dugotrajan kontakt s vodom jer mogu upiti vlagu, iskriviti se ili razviti plijesan. Upravo zato mnogi kuhari preporučuju prirodne metode čišćenja koje čuvaju drvo i produžavaju vijek trajanja daske.

Poznati kuhar Chef Zealand otkrio je jednostavan trik koji koristi za dubinsko čišćenje svoje drvene daske. Potrebna su samo dva sastojka koja većina domaćinstava ima u kuhinji, so i limun. Kuhar prvo obilno pospe dasku krupnom solju, koja djeluje kao abraziv i pomaže da se uklone ostaci hrane i mrlje, dok ujedno ima i dezinfekcijska svojstva.

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Zatim iscijedi sok od pola limuna po površini i koristi drugu polovicu limuna kao "četku" za ribanje. Limun ne samo da uklanja neugodne mirise već i vraća prirodan sjaj drvetu. Nakon nekoliko minuta ribanja, daska se ispere toplom vodom i blagim deterdžentom te obriše suhom krpom. Važno je dasku ostaviti da se potpuno osuši u uspravnom položaju kako bi se spriječilo zadržavanje vlage.

Nakon čišćenja, Chef Zealand preporučuje nanošenje prehrambenog mineralnog ulja koje štiti drvo od isušivanja i pucanja. Upozorava da se nikako ne koristi maslinovo ili biljno ulje jer s vremenom mogu užegnuti i pokvariti miris daske. Najbolje je dasku premazati tankim slojem ulja, ostaviti da stoji preko noći i koristiti je tek nakon što se potpuno upije.

Redovno održavanje ključ je dugotrajnosti drvene daske. Dnevno je dovoljno oprati je toplom vodom i blagim sapunom, dok se dubinsko čišćenje sa solju i limunom preporučuje jednom sedmično ili nakon pripreme sirovog mesa. Na taj način, daska će ostati čista, sigurna i izgledat će gotovo kao nova godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak