Šape koje mirišu kao kuhinje naših starih: Recept za keksiće našeg djetinjstva
Šape su onaj klasik koji vraća u djetinjstvo: keksići koji su jednostavni, skromni, a uvijek ukusni. Ovaj recept dolazi iz stare bilježnice naših nana i baka i provjeren je bezbroj puta.
Idealni su za dane kad želite nešto domaće, mirisno i s ljubavlju pripremljeno.
Sastojci:
- 350 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 170 g putera
- 140 g mljevenih oraha
- 140 g šećera
- 1 jaje
- 2 vanilin šećera
- po želji: malo ruma, meda ili prstohvat cimeta za topliji miris
Priprema:
Puter nježno utrljajte u brašno, pa dodajte šećer, orahe, jaje i vanilin šećer. Zamijesite meko, podatno tijesto. Ako je previše toplo, nakratko ga stavite u frižider, baš tako su radili naši stari.
Topli decembarski dan na Jadranu: Dubrovčani se osvježili u moru
Kalupi se premažu uljem i pospu brašnom, zatim se pune tijestom. Pecite u rerni prethodno ugrijanoj na 200°C oko 10 minuta. Cilj je da šape ostanu svijetle i da tek lagano "uhvate" boju.
Ostavite ih par minuta da ohlade, i onda ih izvadite iz kalupa i još tople uvaljajte u šećer u prahu. Upravo taj trenutak, kad se kuhinjom proširi miris toplog tijesta i oraha, daje im onaj prepoznatljivi šarm "bakinih kolača".
Bonus savjeti:
- Ako želite da ostanu mekane nekoliko dana, čuvajte ih u dobro zatvorenoj kutiji.
- Kalupi nisu obavezni – tijesto se može oblikovati i rukom u male loptice ili štapiće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.