Roštilj i velika temperatura mogu biti opasna kombinacija: Evo kako izbjeći trovanje hranom
Toplo vrijeme mnoge porodice mami da više vremena provode vani, uživajući u obrocima na terasi, piknicima ili omiljenoj ljetnoj aktivnosti – roštiljanju.
Ipak, stručnjaci za higijenu hrane upozoravaju da visoke temperature mogu brzo pretvoriti ukusnu hranu u potencijalno opasnu.
Mark McShane, stručnjak za sigurnost hrane iz Food Hygiene Certificate, ističe da već na temperaturama iznad 30°C piletina ostavljena na suncu samo 30 minuta može razviti opasne količine bakterija. "Mnogi ne shvataju koliko brzo visoke temperature pokvare hranu. Čak ni kuhanje kasnije ne garantuje da će sve bakterije biti uništene", upozorava McShane.
Ratni zločinac: Dragomiru Miloševiću opet odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu
Maksimalno vrijeme koje meso smije provesti van frižidera na temperaturama između 25 i 30°C je sat vremena. Kada temperatura pređe 30°C, to vrijeme se smanjuje na svega 30 minuta. Meso koje stoji duže ulazi u takozvanu "zonu opasnosti", gdje se bakterije poput salmonele i kampilobaktera mogu brzo razmnožavati.
Osim čuvanja mesa na odgovarajućoj temperaturi, McShane naglašava i važnost pravilne pripreme: "Zapečena ili crna korica ne znači da je meso dovoljno pečeno, posebno kada je riječ o piletini, kobasicama i burgerima", Da biste bili sigurni da je meso spremno za konzumaciju, presijecite ga ako je unutra ružičasto ili su sokovi mutni, vratite ga na roštilj.
Uklonite miris bijelog luka sa ruku: Evo nekoliko metoda kako to možete uraditi
Još jedna potencijalna opasnost skriva se u omiljenim prilozima poput kupus salate s majonezom. Ovi proizvodi brzo se kvare na suncu, bilo da su domaći ili kupljeni u trgovini, pa ih je najbolje držati u frižideru ili rashladnoj torbi do trenutka posluživanja.
Na kraju, stručnjaci podsjećaju na najčešću grešku pri roštiljanju unakrsnu kontaminaciju. Korištenje istih hvataljki i dasaka za sirovo i pečeno meso može dovesti do ozbiljnih trovanja hranom.
Savjetuje se: Pravilno čuvajte hranu, dobro je termički obradite, i ako niste sigurni – bolje je baciti nego riskirati.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.