Riješite se miševa: Trik s bijelim lukom svaki put djeluje

0
Radiosarajevo.ba
Riješite se miševa: Trik s bijelim lukom svaki put djeluje

S početkom jeseni, mnogi se suočavaju s problemom neželjenih gostiju u svojim domovima – miševima. Ovi mali glodavci mogu izazvati značajnu štetu i predstavljati prijetnju zdravlju. Kako bi se učinkovito zaštitili od njih, mnogi se okreću starim domaćim metodama.

Jedna od najučinkovitijih metoda, koju su koristile naše nane, jeste upotreba bijelog luka. Miševi imaju izrazito osjetljiv njuh, a miris bijelog luka, zahvaljujući alicinu i drugim sumpornim spojevima, djeluje kao prirodni repelent. Preporučuje se da se zgnječeni režnjevi bijelog luka postave na strateška mjesta u kući kako bi se otjerali neželjeni gosti.

Osim toga, može se pripremiti i domaći sprej. Potrebno je zgnječiti režnjeve bijelog luka, pomiješati ih s vodom, a zatim smjesu uliti u bočicu s raspršivačem. Ovaj sprej može se koristiti na kritičnim mjestima poput smočnica ili kuhinjskih uglova.

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Za one koji ne vole miris bijelog luka, postoji i alternativna metoda korištenjem biljke vratić. Ova biljka sadrži tujon, tvar koja odbija glodavce. Osušeni vratić može se staviti u vrećice i rasporediti po kući, dok se infuzija može koristiti za prskanje po problematičnim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak