Riječ stručnjaka: Zašto ne treba podgrijavati hranu u plastičnim posudama

1
Radiosarajevo.ba
Riječ stručnjaka: Zašto ne treba podgrijavati hranu u plastičnim posudama

Bisfenol A, poznatiji kao BPA, hemikalija je koja se koristi u proizvodnji određene plastike kako bi bila izdržljivija i otpornija na lomljenje.

Stručnjaci smatraju da je opasna po zdravlje tako što remeti endokrini sistem kod čovjeka

"Studije su pokazale da je izloženost bisfenolu A povezana s većim rizikom od raznih zdravstvenih stanja ili problema, kao što su neplodnost, poremećaj pažnje kod djece, sindrom policističnih jajnika, endometrioza i zdravlje srca" rekla je Laura Vandenberg, profesorica nauke o zdravlju okoliša sa Univerzitetu Massachusetts Amherst za CNN

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Europska unija je još 2011. godine zabranila proizvodnju plastičnih bočica za bebe koje sadrže bisfenol. Za ostale stvari određene su granice dopuštene koncentracije bisfenola.

Najveća prijetnja je plastika otporna na lomljenje koja je proizvedena prije deset godina, koja definitivno sadrži BPA. One ispuštaju bisfenol A, a čak i male količine mogu biti štetne" rekla je Vandenberg.

Problem je kada takve plastične posude peremo u perilici posuđa ili u njima zagrijavamo hranu, jer tada se ispuštaju čestice od čega su napravljene. Odlaganje visoko kisele hrane, poput paradajza ili agruma, u plastične proizvode također stvara isti efekat, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak