Recept za tradicionalnu bosansku kljukušu: Evo kako se priprema krompir i kada se dodaje brašno

2
Radiosarajevo.ba

Kljukuša je staro tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se jednostavno priprema.

Donosimo vam jednostavan recept kako bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku.

Kažu i da da je kljukuša ljepša što je tanja, pa ne bi bilo loše da se toga i pridržavamo.

U Baru osuđeni napadači na sina novinarke Arduane Pribinje i pjevača Al Dina i njegovog druga

Sastojci: 

  • oko dva kg krompira,
  • 200g brašna,
  • 150 ml ulja,
  • soli po ukusu,
  • biber po ukusu,
  • dvije glavice luka (ili praziluk po želji),
  • komadić putera. 

Priprema: 

Oguliti krompir i, ako ste u žurbi, izrendajte ga na krupno rende - iscijediti ga dobro. Ukoliko imate malo više vremena, krompir izrežite na male kockice - kljukuša će biti puno, puno ukusnija! 

Pomiješati krompir, ulje i začine. 

Ovako se pravi zaprška: Mnogi griješe, evo koliko je dugo treba kuhati

Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati, a možete dodati i sitno sjeckan luk ako volite (kažu da je ovako najukusnija). Ako volite tikvice možete i njih dodati. 

Uključite rernu na 250 stepeni i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije. U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče. 

FOTO: Coolinarika: Kljukuša

Kada odozgo lijepo porumeni gotova je

Kad je poslužite, neki vole preliti je pavlakom, mileramom, ali i kiselim jogustom. 

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak