Recept star 5.000 godina zbog kojeg ćete pucati od zdravlja
Poznata su već njegova dezinfekciona i antibakterijska dejstva poput najboljih antibiotika.
Najbolje ga je uzimati ujutru na prazan želudac, prema istraživanjima koja su dokazala da tada ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).
Može zaštiti organizam od bakterija, gljivica i infekcija.
Bijeli luk može podstaći i bolju cirkulaciju, ukloniti suvišne masnoće iz našeg tijela, spriječiti srčana oboljenja, smanjiti visok krvni pritisak i još štošta.
Stručnjaci preporučuju i kombinaciju bijelog luka i meda koji zajedno čine vrlo ljekovit proizvod koja organizmu donosi zaštitu i dodatnu energiju, piše Healthycures.com.
Recept za med od bijelog luka
Sastojci: 3-4 glavice bijelog luka, čaša prirodnog meda.
Priprema: Razdvojte glavice bijelog luka na čehinje, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čehinjama bijelog luka, pa lagano prelijte medom.
Kašikom pomjerate čehinje, kako bi med pokrio baš svaki dio bijelog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da zrak ne može ulaziti i ostavite da odstoji nekoliko dana.
Med od bijelog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, preporučuje se da svakog dana pojedete po jedan čen. Osim što ćete biti mnogo zdraviji, ovaj neobičan ukus će vam se vjerovatno dopasti.
Pogledajte video...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.