Radnica Gradske čistoće izbačena iz banke zbog radničkog odijela

Radiosarajevo.ba
Radnica Gradske čistoće izbačena iz banke zbog radničkog odijela

Lidija Usković je radnica niškog JKP Mediana, koja je prije dva dana u ekspozituri UniCredit banke udaljena iz reda u kome je čekala kako bi predala dokumentaciju za kredit, zbog radne uniforme u kojoj je bila. O ovoj nevjerovatnoj diskriminaciji govori za City radio.

Povrijeđena su joj, kaže, osjećanja i dostojanstvo, ali prije svega dostojanstvo profesije kojom zarađuje za život.

Njeno radno mjesto je centralna gradska zona u Nišu (Srbija), gdje s kolegama iz sektora Javne higijene JKP Mediana, održava čistoću strogog centra grada. Uz izvinjenje odbija poziv za kafu pošto, pravila službe nalažu da u radno vrijeme, vrijedni ljudi u narandžastim uniformama ne sjedaju po kafićima.

Tako je i kada krenu u banku. Uobičajeno radno vrijeme banaka najčešće se podudara s radnim vremenom Lidije i njenih kolega. Ukoliko im nešto treba, tih sat dva koliko smiju izostati s posla koriste da bi podigli plate ili kako je to s Lidijom slučaj, žele da pređu iz banke u banku kao klijenti i da podignu kredit. Lidija Usković čisti na Trgu kralja Milana i koristeći pauzu ušla je u četvrtak u ekspozituru UniCredit banke kako bi predala dokumentaciju za prelazak iz banke čiji je bila dosadašnji klijent kod njih.

"Ja inače čistim, tu ispred njihovih vrata, tu mi je radno mesto. Za vreme pauze mogu da uđem, ili mogu da pitam poslovođu za 15 minuta, pola sata slobodnih koje kasnije odradim. Sedela sam dvadesetak minuta u banci, čekala sam da me prozovu. Šefica ekspoziture me je sve vreme upadljivo posmatrala i rekla je konačno službeniku da dođe do mene. On mi je nakon toga prišao i rekao mi: Gospođo Lidija, znate šta, vi u toj uniformi ne možete ovde da sedite. Dođite sutra, adekvatno, pristojno obučeni pa da onda vidimo šta želite."

U prvi mah, Lidija je pomislila da je riječ o neslanoj prvoaprilskoj šali.

"Podigla sam čak ruke uvis i rekla: Moje odelo je čisto, pogledajte! A eto, i moj kolega je ispred mene, isto u radnom odelu, otišao da potpiše ugovor. Službenik mi je rekao da je uredba banke takva, a da šefica ekspoziture kaže da niko više u radnoj odeći ne sme da uđe ovde. Nekome je čista, nekom je više prljava, ali to nije bitno. U uniformi, znači, nikako."

Lidija je napustila banku povrijeđena i sa suzama u očima, shvativši da neće završiti ono zbog čega je došla. Tako nešto joj se, kaže, otkako radi nije dogodilo. U uniformi kojom se ponosi, ulazi i u poštu i u sve ostale institucije u gradu. U njoj je nedavno primila nagradu i kao najbolji radnik JKP Mediane:

"Predsednik opštine mi je uručio nagradu kao najboljem komunalnom radniku i nosila sam ovo odelo. I na prijemu kod gradonačelnika sam bila u ovom istom odelu, postoje i slike koje to dokazuju. Imponovala su mi ta priznanja i jednostavno nikada se nisam osećala poniženom."

Dan kasnije, Lidija je otišla do banke tražeći objašnjenje zašto je udaljena zbog radnog odijela. Kaže i da je do kraja radnog dana plakala i da joj je jako teško palo sve to.

"Mnogo, mnogo sam se poniženo osetila. Ipak sam otišla do njih i upitala ih zašto, ako je to pravilo banke, nema obaveštenja na vratima da je radnicima u uniformama ulaz u banku zabranjen. Službenik mi je objasnio da bi to bilo isto kao kad bi hirurg direktno iz operacione sale došao u banku da podigne platu, što po meni nije dobro poređenje. Jer hirurg svakako neće usred operacije da ide u banku, a ja kojoj je posao bukvalno ispred njihovih vrata samo u pauzi mogu da uđem."

Ako pravilnik oblačenja zaista postoji  i ako su uniforme nepoželjne da li se to odnosi i na pripadnike žandarmerije, policije, poštare ili selektivno samo na čistače ulica?

Priča o Lidiji izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama. Bilo je mnogo reakcija i sve su jedinstvene: bahatost prema čestitim građanima zbog odjeće u kojoj se nalaze je neprimjerena i neprihvatljiva. Da li se iko iz banke nakon svega izvinio ovoj vrijednoj ženi?

"Meni se niko nije izvinio. Pozvali su me juče popodne telefonom da dođem da potpišem ugovor o refinansiranju kredita, čak mi je rečeno da je novac koji sam tražila već na računu i da u ponedeljak samo dođem da potpišem ugovore. Eto, postaću klijent te banke, ali stvarno nije u redu da se iko tako ponaša prema meni i mojim kolegama. Ne treba meni više niko da se izvini, ne tražim nikakvu odštetu. Samo tražim poštovanje prema ljudima koji rade najpošteniji posao na svetu i time zarađuju za sebe i porodice parče hleba."

A da li će na potpisivanje ugovora otići u radnom odijelu? Lidija Usković kaže da nikada više u tu banku neće ući u uniformi, ali da nikada neće ni zaboraviti poniženje koje je preplavilo u trenutku kad su je odveli do vrata odbivši da je usluže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak