Profesor komadom papira djeci objasnio kako funkcionira svijet

Radiosarajevo.ba
Profesor komadom papira djeci objasnio kako funkcionira svijet
Profesor je podijelio papire i rekao učenicima da ih zgužvaju u loptu. potom je ispred katedre postavio koš za smeće.

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo trebate papirne loptice ubaciti u koš", rekao je profesor. 

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u stražnjim klupama. Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno veće šanse, ali profesor se nije obazirao. 

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspijela pogoditi koš

“Što ste bili bliže košu, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlaštenost” istaknuo je profesor.

"Jeste li primijetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli je metar i pol između njih i cilja” upozorio je profesor.

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje, zato treba da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni” kazao je profesor. 

Ponekad nismo svjesni povlastica koje imamo! 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak