Problem LGBT tinejdžera beskućnika

Radiosarajevo.ba
Problem LGBT tinejdžera beskućnika

Carl Siciliano iskoristio je vrijeme praznika da podsjeti na svoju potresnu seriju fotografija o tinejdžerima beskućnicima s njujorških ulica. Ovaj aktivista se skoro dvadeset godina bori za bolje životne uslove mladih beskućnika koji pripadaju LGBTQ populaciji i davanjem uvida u živote tinejdžera odbačenih od roditelja i društva traži rješenje za problem predrasuda i neznanja koje uništavaju na hiljade života u najmnogoljudnijem gradu Sjedinjenih Država. Carlovi modeli pripadaju LGBTQ populaciji, te su na ulici završili upravo zbog priznavanja svoje seksualne orijentacije roditeljima i porodici.

 

Koliko homofobija, neznanje i predrasude mogu rezultirati poraznim i tragičnim pričama pokazuju upravo mladi koje je Siciliano upoznao u svim dijelovima New Yorka. Za njih, priznavanje dijela vlastitog identiteta značilo je odbacivanje, uskraćivanje roditeljske ljubavi i podrške, te krova nad glavom. Dodatni problem je što ni grad New York nema adekvatan odgovor na njihov problem, jer u njujorškim skloništima za beskućnike postoji samo oko 250 kreveta namijenjenih djeci, a u New Yorku se svakodnevno kreće oko 3800 djece beskućnika, od čega 50 posto čini LGBT populacija.

 

Slikovitije, ova djeca od 15-16 godina žive u prljavštini, istoj obući i odjeći, prijete im najrazličitije bolesti, spavaju u pothodnicima i u zabačenim slijepim ulicama, svakodnevno bivaju istjerani iz svojih privremenih skloništa, nerijetko završe u svijetu prostitucije i bivaju žrtvama nasilja. Sve to se dodatno pojačava s činjenicom da pripadaju ranjivoj LGBT populaciji.

 

Priče fotografisanih tinejdžera su slične: nakon što su se napokon odvažili na coming out, kod njihovih roditelja su ljubav prema vlastitom djetetu nadvladali nerazumijevanje i predrasude.

„Moja majka vjeruje u svu negativnu stigmu koja se veže za gay populaciju: da se radi o seksualnim radnicima, da ću obavezno završiti sa AIDS-om. Nije joj mnogo značilo to što ja tada još uvijek nisam bio seksualno aktivan, bilo mi je samo 15 godina.“, priča je jednog od Carlovih modela kojeg je majka nedugo zatim napustila.

Carl Siciliano želio je odati počast ovim mladim ljudima, naglasivši da oni predstavljaju prave heroje pokreta za ostvarivanje ljudskih prava LGBT populacije, jer plaćaju najvišu moguću cijenu za svoju iskrenost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak