Priprema zimnice: Cvekla u tegli
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno.
U sebi sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima.
Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno rijedak vitamin u biljnim namirnicama B12. Cvekla je izuzetno korisna u liječenju slabokrvnosti kod djece i mladih osoba, jer sadrži visok postotak željeza.
Povoljno djeluje i na rad crijeva i njihovu pokretljivost jer sadrži celulozu i pektin.
Ovo je vrijeme pripreme zimnice. Šarenilo u špajzu tokom zimskih dana više je nego prihvatljivo. Neka se među brojnim teglama nađe i neka s cveklom.
Sastojci
5 kg cvekle
3 l vode
1 l sirćeta
3 kašike šećera
1,5 kašika soli
kesica konzervansa
nekoliko očišćenih i isjeckanih glavica bijelog luka
Priprema
Cveklu ogulite i isjecite na kolutove. Slažite je u tegle, a između redova stavite malo bijelog luka. Skuhajte vodu sa sirćetom, solju i šećerom i dok je vrelo prelijte cveklu. Zatvorite tegle i prekrijte ih da ostanu što duže tople.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.