Preukusno i posebno: Domaći stracciatella kolač
Lagan i pjenast, stracciatella kolač sada možete napraviti i sami.
Donosimo vam recept za ovu zaista posebnu poslasticu.
Sastojci za biskvit:
-8 bjelabaca
-8 kašika kristal šećera
-8 kašika brašna
-pola praška za pecivo
-1 vanil šećer
-300 mililitara mlijeka za preliv biskvita
Sastojci za fil:
-500 mililitara mlijeka
-200 grama čokolade
-1 šlag krema od vanilije
-8 žumanaca
-100 grama kristal šećera
-8 kašika hladne vode
-2 kesice želatina
-500 mililitara slatke pavlake
Priprema:
1. Počinjemo s pripremom biskvita. Umutiti bjelanca, kristal i vanilin šećer. Dodati brašno u koje smo prethodno stavili pola praška za pecivo, nastaviti s laganim miksiranjem da se sve sjedini. Umućenu smjesu preliti u tepsiju, peći na 180 stepeni, 20 do 25 minuta.
2. Neposredno nakon pečenja preliti biskvit vrelim mlijekom, i staviti prijanjajuću foliju preko. Prije same pripreme fila, aktivirati želatin tako što ćete u njega dodati 8 kašika hladne vode, promiješati i ostaviti da reaguje.
3. Zatim dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodati i 500 ml vrelog mlijeka, tako će se žumanca termički obraditi. Nakon toga dodati aktivirani želatin, sve dobro promiješati, i ostaviti na sobnoj temperaturi, sat do dva.
4. Kada prođe to vrijeme, u smjesu dodajemo 500 ml slatke pavlake i šlag krem od vanilije. Sve dobro umutiti i dodati usitnjenu čokoladu, i nastaviti s mućenjem dok se ne dobije kompaktna smjesa.
5. Taj isti fil preliti preko biskvita, ostaviti dva sata, zatim dekorisati po želji i servirati.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.