Predmeti koje koristimo svaki dan, a ne znamo da nam mogu spasiti život

Radiosarajevo.ba

U situaciji kada morate da se snađete, predmeti kojima u tom trenutku raspolažete mogu mnogo da vam pomognu, a neki od njih vam mogu čak i spasiti život, navodi Brightside.me.

Kreditna kartica

Čak i na mjestima gde nema bankomata, kreditna kartica može da vam zatreba. Uz pomoć nje možete da izvadite trn koji se zario u vašu kožu.

Konzerva tunjevine

Uz pomoć konzerve tunjevine možete da se izbavite iz mraka. Ne samo da se unutra nalazi ukusna hrana, već je ulje iz konzerve dovoljno da svijeća gori 2 do 3 sata. Sve što trebate da uradite jeste da napravite malu rupicu na vrhu konzerve, ubacite unutra pamučnu tkaninu koja će gorjeti od 2 do 3 sata. Ono što je sjajno jeste da se tuna ovako neće pokvariti.

Balzam za usne

Svaka devojka mora da ima u torbi balzam za usne. Kad god zatreba, može da se pretvori u svijeću tako što ćete na vrhu staviti pamučnu tkaninu koja će gorjeti, dok će balzam biti gorivo za vatru.

Super ljepilo

Možete da ga koristite u hitnim situacijama kod manjih posjekotina koje krvare. Stavite tanak sloj ljepila na ivicu rane kao hitnu pomoć, jer ćete tako uspjeti da zatvorite ranu i spriječite krvarenje. Pazite da ne izlažete ranu direktno ljepilu jer može da dođe do osećaja zapaljenja kože.

Korpice grudnjaka

Grudnjak možete da iskoristite kao gas masku. U bilo kojoj situaciji kada je vazduh zagađen, bilo da je u pitanju dim ili prašina, korpice vašeg grudnjaka možete da iskoristite kao gas maske jer pokrivaju vaš nos i usta savršeno dobro.

Sirće

Poznato je po svojim antibakterijskim i antimikrobiotskim sposobnostima pa je odlično u tretiranju rana. Kada ga pomiješate s vodom i popijete može da ublaži stomačne probleme i kiselinu.

Kondomi

Kondome bi trebalo kod sebe da ima svako od nas jer su oni pogodni za različitu upotrebu. Kondome možete dosta lako napuniti vodom i da količina bude dovoljna za neko vreme. Možete da ih iskoristite i da neke stvari sačuvate suhim.

Pertle

Pertle su veoma korisne i mogu da služe umjesto kanapa. One su muiltifunkcionalne, a najviše se mogu upotrijebiti umesto kanapa.

Čarape

U hitnim situacijama mogu da se koriste kao filteri za vodu, naravno ukoliko su čiste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak