Pravilno skladištenje bijelog luka: Ovu učestalu grešku izbjegavajte
Luk je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji, ali mnogi ga i dalje pogrešno skladište, što može dovesti do njegovog brzog propadanja.
Prema pisanju britanskog lista Express, stavljanje luka u frižider jedna je od najčešćih grešaka koja uzrokuje njegovo omekšavanje, klijanje i pojavu plijesni.
Poznati YouTuber Jerry James Stone podijelio je savjete kako luk može ostati svjež i do šest mjeseci ako se pravilno skladišti. "Luk ne voli frižider. Hladno i vlažno okruženje u frižideru zapravo uzrokuje da luk istruhne i postane gnjecav," rekao je Stone u svom videu.
Protest prosvjetnih radnika ispred Vlade KS: "Ostavka ministrice!", "Prestanite ponižavati ljude"
Luk preferira suho, hladno i dobro prozračeno mjesto, daleko od direktnog svjetla. Najbolje ga je držati u ostavi, podrumu ili garaži, u mrežastim ili platnenim vrećicama koje omogućavaju cirkulaciju zraka. Plastične kese zadržavaju vlagu, što može dovesti do stvaranja plijesni.
Važno je i da se luk ne skladišti pored krompira. Luk oslobađa vlagu i etilen, gas koji može uzrokovati da krompir brže klija. S druge strane, luk se može bez problema čuvati pored bijelog luka, jer oba vole slične uslove skladištenja.
Ako planirate koristiti luk u roku od jednog do dva dana, dovoljno ga je držati u činiji na kuhinjskoj radnoj površini ili u ormariću. No, za duže čuvanje, obavezno ga premjestite na tamno, prohladno i suho mjesto s dobrom ventilacijom kako biste očuvali njegov kvalitet.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.