Pravilan način održavanja higijene: Najefikasnija metoda čišćenja friteze
Friteze na vrući zrak postale su nezaobilazan kuhinjski aparat zahvaljujući svojoj sposobnosti da brzo pripreme hrskave i ukusne obroke s minimalno ulja.
Međutim, uz svu tu praktičnost dolazi i jedna velika odgovornost redovno i temeljito čišćenje. Ako se zanemari higijena uređaja, mogu se javiti neugodni mirisi, slabiji učinak kuhanja, pa čak i razvoj bakterija.
Salomé Gião, internistička mikrobiologinja kompanije Shark, naglašava da je fritezu na vrući zrak potrebno čistiti pažljivije i češće nego tradicionalnu rernu. "Iako su praktične i jednostavne za upotrebu, zahtijevaju više njege nego što se na prvi pogled čini", objašnjava Gião.
Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli
Najvažnije komponente za čišćenje su korpa i tacna friteze, jer direktno dolaze u kontakt s hranom. Prema riječima stručnjakinje, ove dijelove treba prati nakon svake upotrebe sapunicom i toplom vodom. Čak i ako koristite papirne ili silikonske podloge, masnoće i ostaci hrane mogu ostaviti tragove koji pogoduju razvoju bakterija.
Za dublje čišćenje, Salomé preporučuje korištenje paste od sode bikarbone i malo vode, koja efikasno uklanja tvrdokornu masnoću. "Koristite neabrazivnu spužvicu kako biste očistili prljavštinu bez oštećenja površine. Za dezinfekciju, pomiješajte bijeli ocat i deterdžent za suđe, a zatim sve dobro isperite toplom vodom i osušite prije ponovnog sklapanja uređaja".
Dubinsko čišćenje friteze trebalo bi obavljati barem jednom mjesečno, a idealno svake dvije do tri sedmice ako je aparat često u upotrebi. Na taj način sprječava se nakupljanje bakterija i masnoće na teško dostupnim mjestima, te se osigurava sigurnost i dugotrajna funkcionalnost vašeg omiljenog kuhinjskog pomagača.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.