Izbacivanjem soli iz ishrane izlažete se većem riziku od kardiovaskularnih bolesti
Naučnici ističu da su ovo vrlo značajna saznanja za one koji boluju od hipertenzije i čija ishrana sadrži previše natrijuma, jer svakako je izuzetno važno da smanje količinu soli u hrani, ali ne baš da je sasvim izbace.
Studija objavljena u časopisu The Lancet pokazuje da jedino ljudi sa visokim krvnim pritiskom moraju da paze na unos soli. Upoređivali su prosječan i visok unos natrijuma kako bi utvrdili da li postoji veza sa srčanom i moždanim udarom i smrtnošću. Oni sa visokim pritiskom koji su uzimali isuviše malo natrijuma bili su u većem riziku da dožive srčani ili moždani udar nego osobe koje su hranom uzimale umjerenu količinu natrijuma.
Oni koji su osetljiviji na unos soli i imaju u porodici historiju srčanih problema i visokog pritiska, morali bi da smanje unos, ali da paze da unose dovoljnu količinu. To mora da bude izbalansirano, tvrde naučnici.
Ako uzimate manje od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, nema nikakvih koristi po zdravlje srca, a može čak da bude štetno. Ukoliko organizam nema dovoljnu količinu natrijuma, on se bori da reguliše potrošnju vode svojih ćelija, pa dolazi do oticanja. Javljaju se umor koji prati mučnina, slabost mišića i grčevi.
Ljudi nisu ni svjesni koliko natrijuma dnevno unose. Čajna kašika soli ima 2.325 miligrama natrijuma. Savjetuje se dnevni unos natrijuma od 2.300 mg.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.