Postala je nacionalni ponos: Recept za najbolju tortu stiže iz Norveške
Poslastica je norveški nacionalni ponos, nastala je u maloj slastičarnoj na sjeveru Norveške i onda se proširila se po svijetu
Raskošnu slojevitu tortu Norvežani smatraju najboljom tortom na svijetu. Nježna aroma vanilije i badema, kao i uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježnog krema osigurali su joj popularnost i van domovine.
Zove se Kvæfjordkake, ime je dobila po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njena autorka Hulda Otestad. Torta je, naime, nastala kao verzija jedne danske torte sa mnogo više badema, a iz Huldine male slastičarne proširila se po norveškim kućama i postala nacionalni ponos.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Sastojci
Za biskvit:
- 150 g brašna
- 1½ kašićica praška za pecivo112 g slanog maslaca sobne temperature
- 125 g šećera
- 4 velika žumanceta
- 60 ml mlijeka
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Za meringu:
- 4 velika bjelanceta
- 200 g šećera
- 50 g badema narezanih na listiće
Za kremu:
- 50 g šećera
- 2 velika žumanceta
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 480 ml punomasnog mleka
- ½ mahune vanilije rasječene po dužini (ili 1 kašičica ekstrakta vanilije)
- 300 ml slatke pavlake
Zasladite svoj dan na najbolji način: Probajte ukusni puding sa Nutellom koji će vas oduševiti
Priprema
Zagrijte rernu na 165 stepeni. Premažite maslacem pleh za pečenje dimenzija 40 x 30 cm i obložite ga papirom za pečenje.
U posudi srednje veličine pomiješajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).
Mutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumance, jedno po jedno. Dodajte mlijeko i vaniliju i mutite dok se sve lijepo ne sjedini.
Dodajte brašno s praškom za pecivo i mutite još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i ljepljivu smjesu, pa nju silikonskom lopaticom ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh za pečenje.
Za meringu mikserom umutite bjelance da postane pjenasto. Postepeno dodajte šećer i mutite dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Izlijte ga preko tijesta u pleh za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete "šiljke". Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suha i nježno smeđe boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Da biste napravili kremu, u velikoj zdjeli pjenasto umutite šećer i žumance. Dodajte kukuruzno brašno i mutite dok smjesa ne postane gusta i blijedožute boje. Zatim u lonac ulijte mlijeko, dodajte sjemenke i cijelu mahunu vanilije (ili ekstrakt vanilije).
Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i kad baci ključ, sklonite s vatre. Izvadite vaniliju pa polako ulijte mlijeko u smjesu žumanaca i šećera, stalno mešajući da se jaja ne zgrušaju. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krem ne zgusne. Sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Umitite slatku pavlaku u čvrst šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.
Ukusne Kinder kocke: Napravite ih bez paljenja rerne
Pomoću papira za pečenje izvadite kolač iz pleha i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po dužoj stranici da dobijete dva komada jednake veličine. Jedan komad pažljivo premjestite na poslužavnik i s vrha odlijepite papir za pečenje.
Premažite tortu kremom i poklopite drugim dijelom kolača (ne zaboravite i da s njega odlijepite papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj. Stavite tortu u frižider na sat vremena i poslužite, piše Pun kufer.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.