Pojedite ovu voćku svaku večer: Spavat ćete čvrsto cijelu noć, a tijelo će vam se preporoditi

0
Radiosarajevo.ba
Pojedite ovu voćku svaku večer: Spavat ćete čvrsto cijelu noć, a tijelo će vam se preporoditi

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, koji proizvodi naša pinealna žlijezda (epifiza). Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utječe i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Jedinstven hemijski sastav kivija čini ga korisnim za sve one koji imaju problema sa spavanjem.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja, svake večeri tokom četiri sedmice. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo rjeđeg buđenja.

Član predsjedništva Željko Komšić se sastao sa ambasadorom Palestine u BiH

Saveznik u borbi sa anemijom

Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije željeza, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije, piše Krstarica

Bolje varenje

Zahvaljujući svojim prirodnim laksativnim svojstvima, upotreba kivija posebno je pogodna za one koji pate od zatvora ili iritabilnog crijeva, jer pogoduje probavi i pridonosi apsorpciji hranljivih materija.

Jača imunitet

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitijela i grade imuno sistem.

Podstiče cirkulaciju krvi

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razrjeđivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak