Počastite se pred kraj ramazana: Tri izvrsna recepta za iftarsku sofru

Radiosarajevo.ba

Mjesec posta bliži se kraju. Danas je 22. dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko izvrsnih prijedloga za iftar.

Lovačka čorba

Lovačka čorba

Potrebno:
-400g gljiva
-1 crni luk
-1l temeljca
-3 kašike ulja
-4 kašike brašna
-60g suhog mesa
-150ml vrhnja za kuhanje
-Malo soli,bibera,šećera
-Isjeckanog peršuna
.
Priprema:
-Na ulju prodinstati narezane gljive
-Dodati sitno nasjeckano suho meso i luk
-Dodati brašno i promiješati
-Naliti temepljac i ostaviti na maloj temp.da se kuha dok gljive ne postanu meke
-Na kraju dodati vrhnje te posuti peršunom

Teleća rolada sa pečenim paprikama

Teleća rolada sa pečenim paprikama

Potrebno:
-2 veće žute paprike, pečene u rerni ili na grilu i oguljene
-100 g krem sira
-150 g aromatizovanog ili običnog kozjeg sira (pomiješajte ga sa bosiljkom)
-16 listova bosiljka
-1,5 kg teleće slabine
-Konzerva sušenog paradajza u ulju
-8 šnita suhog mesa ili sudzuke
-2 kašike putera
-Maslinovo ulje
-So, biber
-2 ¾ šolje pilećeg temeljca
-3 mlada luka, sitno nasjeckana
-¼ šolje soka od limuna
-2 kašike kapara
-2 kašike sitno nasjeckanog svježeg peršuna
.
Priprema:
-Paprike ispeći u rerni,zatim ih oguliti
-U posudi umiješati krem sir i kozji sir
-Teletinu rasjeći tako da se dobije pravougaonik,malo istući i začiniti
-Preko mesa na sredini prvo poredati polovinu paprika,pa paradajz,dio sira,(drugi dio ostaviti za umak),pa dodati ostatak paprika i bosiljak
-Meso čvrsto urolati i vezati kanafom za pečenje
-U tepsiji ili većoj tavi otopiti puter i maslinovo ulje,staviti rolat da se malo popeće sa svih strana ,da poprimi finu boju
-Nakon toga po rolatu poredati suho meso i staviti da se peče 45-50 min.
-Kad se ispeče zamotati u foliju i ostaviti da odstoji 15-ak min
-Za umak:U manjoj šerpici pomiješati temeljac sa mladim lukom i staviti na vatru da se krćka dok ne ispari polovina tečnosti
-Dodati limunov sok,kapar,peršun,puter i ostatk sira..po potrebi dodati so i biber
-Rezati i servirati uz omiljenu salatu

Čokoladna lijena pita

Čokoladna lijena pita

Potrebno:
*za kore
-250 g brašna
-250 g + 1 kašika putera
-1 žumance
-4 kašike vode
.
*Nadjev
-6 bjelanaca
-200 g šećera
-5 žumanaca
-1 kašičica vanila ekstrakta
-140 g tamne čokolade
-Sok od jednog limuna
-80 g mljevenih oraha ili lješnjaka
-Šećer u prahu, za posipanje
.
Priprema:
-Sastaviti sastojke za koru pa umijesiti tijesto
-Tijesto umotati u prozirnu foliju pa staviti u frižider na pola sahata
-Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela
-Razvaljati oba dijela na tanje ,te jedan položiti u pouljenu tepsiju
-U posudi umutiti bjelanca dok ne postanu čvrsta,zatim dodati šećer i jedno po jedno žumance,ekstrakt od vanilije,naribanu na sitno čokoladu
sok od limuna i orahe
-Nadjev sipati preko prve kore,te po njemu staviti drugu koru
-Peći u zagrijanoj rerni na 175C-30-ak min.
-Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak