Pet tehnika manipulacije koje koriste narcisi: U slučaju da vam kaže ovo bježite glavom bez obzira

0
Radiosarajevo.ba
Pet tehnika manipulacije koje koriste narcisi: U slučaju da vam kaže ovo bježite glavom bez obzira

Narcisi imaju sposobnost da suptilno potkopaju vaše samopouzdanje i samopoštovanje naizgled usputnim primjedbama. Pravi je izazov prepoznati takve komentare, koji nisu nimalo bezopasni, a borba protiv njih podrazumijeva rad na sopstvenom samopoštovanju, navodi Hack Spirit.

Evo rečenica koje narcisi iznova ponavljaju u ljubavnoj vezi.

1. "Previše si osjetljiva."

Na prvi pogled ovo može izgledati kao bezazlen komentar. Međutim, ovo je klasična taktika manipulacije koju koriste narcisi. Cilj je da vas natjera da preispitate svoja osjećanja i reakcije. Ova fraza je u suštini gaslight, tjera vas da sumnjate u sopstvena iskustva i emocije. Narcis koristi ovo da odvrati krivicu, pretvarajući svaku diskusiju ili neslaganje u vašu krivicu jer ste "previše osjetljivi".

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

2. "Želim samo ono što je najbolje za tebe."

Iznenađujuće, jedna od najčešćih fraza koje će narcis koristiti je: "Želim samo ono što je najbolje za tebe". Čini vam se da je osoba izuzetno brižna, ali ovo je prikrivena taktika manipulacije. Narcis koristi ovu frazu da opravda svoje kontrolno ponašanje, čineći da izgleda kao da rade sve u vašem najboljem interesu. U stvarnosti, ono što oni govore je da znaju šta je bolje za vas od vas. To je suptilan način da odbacite svoje misli i mišljenja, čineći vas zavisnim od njihove presude, prenosi Sensa.hr.

3. "Nikada to nećete moći da uradite."

Ovo je moćno sredstvo koje se koristi za podrivanje vašeg samopouzdanja i samopoštovanja. Narcisi koriste ovu frazu da posade seme sumnje u sebe u vašem umu. Cilj je da se osjećate zavisnim od njih i ograničite svoj lični rast. To je način da vas kontrolišu tako da verujete da ste nesposobni i da im je zaista potrebno njihovo vođstvo ili pomoć.

4. "Ne sjećam se da sam to rekao."

Ovo je klasična tehnika gaslightinga, dizajnirana da vas natjera da sumnjate u sopstveno pamćenje i percepciju. Narcis koristi ovu frazu da negira bilo kakvu odgovornost za svoje štetne riječi ili postupke, primoravajući vas da preispitate svoju verziju događaja. Vremenom, ovo može ozbiljno narušiti vaše samopouzdanje i samopoštovanje.

5. "Zar ne možeš da prihvatiš šalu?"

Iako može izgledati bezopasno, ovaj izraz takođe može biti razorno oružje u arsenalu narcisa. Često se koristi kao zataškavanje nakon što su rekli nešto uvredljivo. Shvatajući uvredu kao šalu, narcis prebacuje krivicu na vas. Osjećate se kao da pretjerujete, da ste pretjerano osjetljivi ili da vam nedostaje smisao za humor. U stvarnosti, oni koriste humor kao masku za svoje okrutne primjedbe, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak