Pekari uvijek dodaju ovaj sastojak u tijesto za krofne: Ne upijaju ni kap ulja, a budu vazdušaste

1
Radiosarajevo.ba
Pekari uvijek dodaju ovaj sastojak u tijesto za krofne: Ne upijaju ni kap ulja, a budu vazdušaste

Krofne nas podsećaju na djetinjstvo, kada su nas bake dočekivale sa toplim i slatkim pecivom koje je mirisalo već sa ulaznih vrata. Danas domaćice uglavnom izbjegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplikovana, ali ako se isprate koraci lako možete i vi da ih spremite.

Najteži dio posla je da se umijesi tijesto, ali postoje trikovi koje su otkrili pekari i poslastičari koji mogu da vam pomognu.

U tijesto za krofne obavezno se dodaje kvasac, jer je neophodno kako bi lepo naraslo. Ono ne treba da se lijepi, pa je dovoljno da ga mijesite samo dok ne dobijete željenu teksturu. Profesionalni pekari kažu da je tajna u tome da ih pripremite uveče, i potom za prvo narastanje tijesto držite u frižideru. Tako će sporije, ali duže narastati, što će omogućiti da se ukus mnogo bolje razvije. Vodite računa da ga ne premijesite, krofne neće biti mekane i vazdušaste.

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Također, svi sastojci koji su vam potrebni za tijesto moraju da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera sat vremena pre upotrebe. Umesto putera u tijesto dodajte maslac, a savjet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac tijestu daje sjaj i ukus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju miješanja. Tako će brašno imati vremena da upije mlijeko i razvije ukus.

Nemojte da stavljate previše krofni u šerpu sa uljem, jer se tako neće ravnomjerno ispeći. Količina ulja mora biti izdašna, krofne moraju da plivaju navodi Krstarica, a ne da dotaknu dno čim ih ubacite da se prže, a takođe vodite računa i o tome da ne bude prevruće jer će tako lako izgorjeti, a unutrašnjost će ostati sirova.

Postoji još jedan magični sastojak za koji mnogi ne znaju, a to je alkohol koji se dodaje u tijesto. Ako dodate samo kašiku nekog jačeg alkohola (npr. rakije ili votke ili konjaka) rezultat će biti savršen. Tijesto neće upiti ulje, a bit će vazdušasto i mekano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak