Ovo voće utječe na dugotrajnost života: Pogledajte šta jedu u mjestima gdje je najviše stogodišnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Ovo voće utječe na dugotrajnost života: Pogledajte šta jedu u mjestima gdje je najviše stogodišnjaka

Plava područja su regije diljem svijeta u kojima ljudi žive duže nego na bilo kojem drugom mjestu na svijetu, a imaju i vrlo nisku stopu hroničnih bolesti.

Postoji pet mjesta na svijetu gdje živi najviše stogodišnjaka, a to su: Barbagia na otoku Sardinia u Italiji, Okinawi u Japanu, Loma Linda u Kaliforniji, Ikaria u Grčkoj i Nicoya u Kostariki.

U tim područjima glavni fokus je na prehrani bogatom hranjivim tvarima, poput povrća, voća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina, kao i na drugim aspektima zdravog načina života, poput redovite tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom.

U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod

Stanovnici ovih krajeva često jedu papaju, voće koje ima brojne blagodati.

Koje su dobrobiti papaje?

Puna je hranjivih tvari, uključujući magnezij, kalij, folnu kiselinu, likopen i vitamine A, C, E i K. Također sadrži željezo i kalcij, piše Story.hr.

Najdugovječniji ljudi otkrili tajnu: Ovo je jednostavna vježba za početak dana

Papaja je fantastičan izbor voća, izvrstan je izvor raznih fenolnih spojeva, flavonoida, smatraju stručnjaci. Izvor je antioksidansa, poput vitamina C i beta-karotena. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji mogu uzrokovati oštećenje stanica i prerano starenje.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih esencijalnih nutrijenata, podržava imunološki sistem, pomažući tijelu u borbi protiv infekcija. Također ima veliku količinu kalija koji može sniziti krvni tlak, blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Papaja sadrži enzim zvan papain, koji pomaže u razgradnji proteina i poboljšava probavu. Zdrav probavni sistem neophodan je za pravilnu apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju toksina iz tijela.
Papaju je preporučljivo konzumirati kada je dobro zrela (boja mora biti narančasta), mekana i sočna, jer tada ima najviše vitamina. Također, nikada ne jedite sjemenke jer mogu biti otrovne. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak