Tri manje poznata simptoma tipičan su znak demencije: Skriveni su u govoru

0
Radiosarajevo.ba
Tri manje poznata simptoma tipičan su znak demencije: Skriveni su u govoru

Demencija je ozbiljna bolest postupnog gubljenja sposobnosti pamćenja, razmišljanja i donošenja odluka. Ovo stanje ne utječe samo na oboljelog već na cijelu njegovu okolinu. Simptomi variraju, no oni uobičajeni uključuju kognitivne promjene.

Drugim riječima, osim spomenutog gubitka pamćenja, koji obično primjećuje bračni partner ili neko drugi oboljeli se često susreće s dezorijentiranosti i konfuzijom, otežano komunicira i teško pronalazi riječi, a izvođenje složenih zadataka je za ovu osobu gotovo nemoguća misija.

Demencija skrivena u govoru

Pretpostavlja se da se godišnje u Hrvatskoj s ovim stanjem susreće oko 3000 novih slučajeva, a slična tendencija rastu broja novooboljelih prisutna je i u velikom dijelu svijeta zbog sve starije populacije. Stoga je posebnu pažnju dobro obratiti na simptome koji su očiti, a koji nam mogu vrlo lako promaknuti. Znakovi upozorenja mogu se skrivati u načinu na koji osobe govore.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Frontotemporalna demencija

Stručnjaci objašnjavaju kako ovaj oblik demencije poznat i kao frontotemporalna demencija (FTD) utječe na ponašanje i jezik kroz frontalne i temporalne režnjeve mozga. Spomenuta demencija obično počinje znatno ranije i to između 45. i 65. godine, a tri tipična znaka uključuju:

  • Bezosjećajne odnosno hladne izjave
  • Socijalna povučenost i osjećaj nelagode među ljudima
  • Zbijanje neumjesnih šala (prije to osoba nije radila)

Osim toga, osoba s demencijom može imati trome, usporene pokrete, poteškoće s gutanjem i problem s inkontinencijom. Kako se stanje pogoršava, oboljelom je potrebna tuđa pomoć, piše Živim.

Stručnjak pojašnjava: Ovako možete izdržati dan sa samo pet sati sna

Prepoznavanje i reagiranje

Važno je ne zanemariti simptome i ako ih primijetite, na sebi ili drugome, potražiti savjet doktora. Također, važno je razlikovati osobu od ponašanja u čijem je korijenu demencija. Nastojite to shvatiti kao oblik komunikacije. Iza ljutnje može biti poruka zbunjenosti, straha ili boli. Pokušajte identificirati okidače što je prije moguće.

Prema NHS-u znakove frontotemporalne demencije prepoznat ćete još kao:

  • Promjene osobnosti i ponašanja - neprikladno ili impulzivno djelovanje, dojam sebičnosti ili nesuosjećajnost, zanemarivanja osobne higijene, prejedanje ili gubitak motivacije
  • Jezični problemi - spori govor, borba sa zvukovima prilikom izgovaranja riječi, slaganje riječi krivim redoslijedom
  • Mentalni problemi - distrakcija, problemi s planiranjem i organizacijom
  • Problemi s pamćenjem - obično dolaze tek kasnije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak