Napravite ovu savršenu tortu od kafe i čokolade
Vikend je savršeno vrijeme za uživanje u slatkim i ukusnim poslasticama. Ako tražite desert koji je istovremeno ukusan i jednostavan za napraviti, ne tražite dalje od torte od čokolade i kafe.
Ovaj klasičan desert jednostavan je za napraviti i savršen je za proljetno okupljanje, a mi vam donosimo odličan recept.
Sastojci:
Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica
- 5 velikih jaja
- 150 g šećera u prahu
- 170 g maslaca narezanog na kockice
- 2 prstohvata soli
- 1/2 kašike instant kafe
- 35 g brašna
- 340 g tamne čokolade
- 1/2 kašike ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Premažite maslacem kalup od 23 cm. Otopite kockice maslaca i narezanu čokoladu u mikrovalnoj pećnici 3 - 4 minute, miješajući svake minute dok ne dobije vrlo glatku teksturu.
Pustite da se ohladi pa dodajte ekstrakt vanilije, kafu, prstohvat soli i polovicu šećera (75 g). Dodajte jedan po jedan žumanjak te brašno.
Istucite bjelanjke u čvrstu pjenu s prstohvatom soli. Kad se počnu pjeniti, postepeno dodajte ostatak šećera (75 g) i nastavite sve brže mutiti dok ne dobijete čvrstu i sjajnu meringu.
Dodajte 1/4 meringe u čokoladnu smjesu da se otopi, pa malo po malo dodajte ostatak, sjedinjujući smjesu.
Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici 40 minuta na 160°. Čačkalica, nakon što je torta spremna, trebala bi izaći vlažna. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.