Ovih nekoliko namirnica nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj – može doći do trovanja hranom

1
Radiosarajevo.ba
Ovih nekoliko namirnica nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj – može doći do trovanja hranom

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni i užurbani, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije uvijek najbolja ideja, pogotovo kad je riječ o ovim namirnicama.

Kako prenosi The Healthy, grijanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kamo izići, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrovalne.

Najbolje bi bilo ne podgrijavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto vrijedi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi... Ne ispuštaju višak vlage dok se kuhaju zbog čega mogu eksplodirati. Prije podgrijavanja izrežite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Ovako je izgledao Supermjesec iznad Gaze

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrijete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu potaknuti oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje riže u mikrovalnoj pećnici može čak dovesti do trovanja hranom jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživjeti brzo kuhanje u mikrovalnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput špinata također treba držati dalje od mikrovalne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne tvari koje djeluju kancerogeno. 

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak