Ove stvari ni slučajno ne biste smjeli prati u veš mašini: Posljedice mogu biti velike

0
Radiosarajevo.ba
Ove stvari ni slučajno ne biste smjeli prati u veš mašini: Posljedice mogu biti velike

Veš mašine mogu biti skupe, što znači da je ključno da budu dugotrajne. Stručnjaci su, zato, otkrili koje odjevne predmete i stvari nikad ne biste smjeli u njih stavljati kako se ne bi pokvarile.

Stručnjaci iz firme RGBDirec otkrili su da cipele nikada ne bi trebalo stavljati u veš mašinu jer mogu uzrokovati oštećenje.

"One mogu izgrebati bubanj veš mašine, a cipele mogu izgubiti oblik te potencijalno može doći do glasnih vibracija tijekom ciklusa centrifuge", rekli su stručnjaci te su savjetovali da cipele čistite vodom, sapunom i četkom.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Kreveti za kućne ljubimce mogu zaudarati, osobito ako nisu dugo bili očišćeni, pa može biti primamljivo oprati ih u perilici, ali to biste trebali izbjegavati.

"Kreveti za kućne ljubimce koji su napunjeni pjenom ili usitnjenom pjenom ne smiju se prati u veš mašini. Punjenje se može skupiti, što potencijalno može oštetiti motor veš mašine. Osim toga, dlake i krzno kućnih ljubimaca mogu začepiti filter i sistem odvodnje stroja", upozorili su stručnjaci.

Narodi nekih država se čude gdje se na Balkanu drže veš mašine: Ovdje se njima nalaze

Izvršni direktor kompanije Laundryheap Deyan Dimitrov rekao je da većina svilenih predmeta zahtijeva hemijsko čišćenje jer visoke temperature i brzi ciklusi centrifuge mogu uzrokovati trganje osjetljivih tkanina. One, također, mogu izgubiti oblik ili se skupiti.

U veš mašini, također, ne biste trebali prati osjetljivu odjeću poput donjeg veša ili kravata. Tkanine poput vune mogu se skupiti ili izgubiti oblik, osobito kada se peru na visokoj temperaturi.

Isto tako, treba biti oprezan prije stavljanja plišanih igračaka u veš mašinu jer se neke osjetljive tkanine mogu raspasti. Također, provjerite da u njima nema baterija ili električnih komponenti jer mogu oštetiti perilicu i sam predmet, javlja Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak