Ove osobe ne smiju konzumirati lubenicu: Može imati kobne posljedice po zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Ove osobe ne smiju konzumirati lubenicu: Može imati kobne posljedice po zdravlje

Ljeti, za vrućih dana, mnogi željno posežu za lubenicama. Ovi sočni plodovi nedvojbeno učinkovito gase žeđ, a budući da se sastoje od 90 posto vode, idealan su izbor za hidrataciju organizma.

Ovo voće također je bogato vitaminom C koji jača imunitet. U međuvremenu, zbog sadržaja vitamina A, lubenica blagotvorno djeluje na kožu i oči, a magnezij i kalij koje sadrži pomažu pravilnom funkcioniranju mišićnog i živčanog sistema, piše essanews.

Važno je znati da ne može svako uživati ​​u njenom okusu bez posljedica, a neki bi trebali biti oprezni i izbjegavati konzumiranje lubenice. To uključuje one alergične na lubenice i one koji se bore s raznim bolestima.

Peta noć SFF-a | Crvenim tepihom prošetali Arijana Saračević-Helać, Aida Bukva, Maja Izetbegović…

Osobe s dijabetesom trebale bi umjereno konzumirati lubenice. Iako im je glikemijski indeks (GI) nizak, njihovo glikemijsko opterećenje, koje uzima u obzir i GI i količinu ugljikohidrata u porciji, je visoko. Stoga mogu biti dio uravnotežene prehrane koja u planiranju obroka uzima u obzir ukupni unos ugljikohidrata. Bez toga bi moglo doći do opasnog skoka šećera u krvi za osobe s dijabetesom.

Osim toga, oni s intolerancijom na fruktozu koji imaju problema s probavljanjem ovog šećera trebali bi ograničiti unos velikih količina lubenice. U protivnom se moraju pripremiti za neugodne probavne simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, mučnine ili proljeva.

Iako je lubenica, koja se sastoji od 90 posto vode, odlična za hidrataciju, oni koji boluju od bubrežnih bolesti trebali bi biti oprezni. To je zbog sadržaja kalija u ovom voću, koji bolesni bubrezi ne mogu učinkovito eliminirati iz tijela. Višak kalija, pak, može dovesti do hiperkalijemije i, posljedično, čak i srčanog zastoja.

Ono što je važno, lubenice su bogate likopenom, snažnim antioksidansom. Vrijedno je napomenuti da može stupiti u interakciju s alkoholom, jako opterećujući jetru. Stoga i oni koji pretjeruju s alkoholom trebaju pripaziti na konzumaciju lubenice, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak