Ove biljke je jednostavno uzgajati, a imate puno koristi od njih: Svi znate za njih

1
Radiosarajevo.ba

Volite biljke ali niste baš dobri u njezi održavanju istih? Ne brinite, može se to srediti. Naime, postoji lista biljki koje je lako uzgajati bez pesticida i koje ne zahtijevaju posebnu njegu. Evo popisa!

1. Lavanda

Ako imate suhu i sunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporučuje se sadnja sadnice s korijenom, ali možete pokušati i sa sjemenkama lavande. Izuzetno se lako održava, cvate cijelo ljeto, a osim lijepog cvijeta, list se može koristiti kao repelent za insekte i za osvježenje garderobe.

2. Peršun

Postoji nekoliko vrsta peršuna, među kojima je onaj s jakim korijenom i onaj koji daje puno listova. Koji god posadite, nećete pogriješiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusno tlo, ali je potrebno redovito ju zalijevati. Jedan od najboljih antioksidansa preporučuje se u svakodnevnoj prehrani. Jedite ga svježeg, u juhama, varivima, salatama... Jednom posađen, peršun će godinama rasti u vašem dvorištu.

Edin Subašić I Ratni zločini bez kazne: Dossier "Sarajevo safari" zaključan u ladici Tužilaštva BiH?

3. Origano

Također voli sunce i dobro drenirano tlo. Ali osim te, ne treba mu nikakva druga njega. Cvast će i rasti i privući pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše na origano iz vrećice, na što smo navikli, izuzetno je aromatičan, ukusan i zdrav. Od njega možete kuhati čaj, stavljati je u posude, brati je kao ukrasnu biljku i staviti u vazu, jer ima divne cvjetove. Origano je jedan od najboljih antioksidansa i koristi se kao prirodni antibiotik.

4. Vlasac

Bilo da ga sadite kao korjenastu biljku ili kao sjeme, vlasac će se vrlo brzo "primiti" i udomaćiti u vašem vrtu. Bere se 60 dana nakon sjetve, oštrim škarama. Koristi se kao salata, dodatak jelima i sl. Izuzetno je zdrav, a okusom podsjeća na mladi češnjak. Kada vlasac odlučite pustiti da raste sam, nagradit će vas sitnim ljubičastim, okruglim, cvjetnim glavicama. Mnogi smatraju da je ovo najljepši cvijet u vrtu.

5. Ruzmarin

Nema zahvalnije biljke od ruzmarina. Ostavite mu dovoljno mjesta u dvorištu i rasti će i bujati "kao iz vode". Vodite računa o redovitoj rezidbi i formiranju grmova. Kažu da potiče kreativnost pa se preporučuje u kancelarijskom prostoru. Mirisom podsjeća na tamjan, pa ga vjernici rado beru i njime kite svoje kuće. Jednom kada ga dodate krumpiru, više ga nećete moći prestati koristiti. U maslinovo ulje dodajte dvije-tri grančice ruzmarina i upotrijebite za salatu. Okus je nevjerojatan. Pčele obožavaju cvijet ruzmarina i on će biti ponos vašeg vrta.

6. Kadulja

Kadulja je biljka koja zahtijeva pažnju. Ne voli jako suho tlo i ne podnosi previše vode. Pazite kako ju režete, da se ne osuši. Ako imate ginekoloških ili stomatoloških problema, preporučuje se ispiranje čajem od kadulje. Ovo je biljka koju morate imati u vrtu, pogotovo kada vidite prekrasno cvijeće koje će podariti.

Foto: Pixabay: Ilustracija

7. Matičnjak

Aromatični cvijet koji svakako vrijedi posaditi. Poznato je da čaj od matičnjaka smiruje živce, što ćete osjetiti čim pomirišete ovu divnu biljku. Pčele vole matičnu mliječ, a ona se širi poput korova u vrtu. Jednom posađene, orlovi nokti godinama rastu u vašem dvorištu, samo pazite da se ne rašire previše.

8. Kamilica

Ima li jednostavnijeg i ljepšeg cvijeta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podsjeća na djetinjstvo, baš zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako uzgaja i svaki vrt mora imati ovu divnu biljku.

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

9. Majčina dušica

Majčina dušica ne voli previše brižne vrtlare. Što manje pazite na ovu biljku, to bolje raste. Odlična je u čaju, ali i savršena kao dodatak mesnim jelima. Nezamjenjivo!

10. Paprena metvica

Slično matičnjaku, menta će se u tren oka raširiti vašim dvorištem. Savjet iskusnih vrtlara je da je posadite u posebnu posudu, žardinjeru ili kantu. Super je jer zahtjeva minimum njege, a daje puno. Osim za čaj, menta je idealna za pripremu ledenog čaja ili soka tokom ljetnih mjeseci, piše Jutarnji List.

Foto: Pixabay: Metvica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak