Ovako ćete uvijek i bez greške znati izabrati zrelu i slatku lubenicu

1
Radiosarajevo.ba
Ovako ćete uvijek i bez greške znati izabrati zrelu i slatku lubenicu

Sezona mnogima najdražeg simbola ljeta - lubenice - u punom je jeku, a kako ne biste uzalud trošili novac i u fružideru gomilali nezrele, nedovoljno slatke, suhe ili čak truhle komade, možete se poslužiti s nekoliko jednostavnih trikova.

Jedan od vjerovatno najstarijih uključuje treskanje i kuckanje o lubenicu. Premda su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ponekad zna i zavarati pa se nerijetko, čak i nakon svih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost ovog ljetnog ploda.

Kako biste bili sigurni u lubenicu koju kupujete, sve što trebate napraviti je zapravo daleko jednostavnije od spomenutih metoda. Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.

Prije 32 godine počinjen prvi masakr na Alipašinom Polju

Svaka lubenica na sebi ima "prsten" ili mrlju pomalo žućkaste boje i okruglog oblika, dio koji je tokom njenog rasta doticao tlo. U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkaste boje, lubenica je zrela.

S druge strane pripazite ako je svjetlozelene ili bijele boje, tada lubenica vjerovatno još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti.

Također, kada lubenicu već imate u rukama, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek biti bolji izbor jer sadrži više soka. S druge strane, lakši primjerci bi iznutra mogli biti suhi, piše Dobra hrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak