Ovako ćete uvijek i bez greške znati izabrati zrelu i slatku lubenicu
Sezona mnogima najdražeg simbola ljeta - lubenice - u punom je jeku, a kako ne biste uzalud trošili novac i u fružideru gomilali nezrele, nedovoljno slatke, suhe ili čak truhle komade, možete se poslužiti s nekoliko jednostavnih trikova.
Jedan od vjerovatno najstarijih uključuje treskanje i kuckanje o lubenicu. Premda su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ponekad zna i zavarati pa se nerijetko, čak i nakon svih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost ovog ljetnog ploda.
Kako biste bili sigurni u lubenicu koju kupujete, sve što trebate napraviti je zapravo daleko jednostavnije od spomenutih metoda. Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Svaka lubenica na sebi ima "prsten" ili mrlju pomalo žućkaste boje i okruglog oblika, dio koji je tokom njenog rasta doticao tlo. U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkaste boje, lubenica je zrela.
S druge strane pripazite ako je svjetlozelene ili bijele boje, tada lubenica vjerovatno još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti.
Također, kada lubenicu već imate u rukama, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek biti bolji izbor jer sadrži više soka. S druge strane, lakši primjerci bi iznutra mogli biti suhi, piše Dobra hrana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.