Ovaj začin može značajno poboljšati naše zdravlje

Radiosarajevo.ba
Ovaj začin može značajno poboljšati naše zdravlje
Dodavanje malo cimeta prehrani može koristiti zdravlju, pokazalo je novo istraživanje po kojem taj začin snižava temperaturu u želucu i pomaže probavi.
 

Australski naučnici sa univerziteta RMIT u Melbourneu proveli su istraživanje probave svinja uz pomoć kapsula koje reagiraju na plinove, prenosi britanski Telegraph.

Pema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Scientific Reports uključivanje cimeta u prehranu životinja može smanjiti razinu ugljičnog dioksida u želucima hladeći tako njihova tijela.

Ukupno zdravlje svinja koje su jele hranu s dodatkom cimeta poboljšalo se značajno.

"Kad se svinje hrane na sobnoj temperaturi raste ugljični dioksid u njihovim želucima", kazao je voditelj istraživanja Kouroush Kalantar-Zadeh.

Cimet u njihovoj prehrani smanjuje taj plin smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina što hladi želudac svinje.

Čini se i da cimet štiti zidove želuca i tankog crijeva, zaključili su naučnici.

Iako je istraživanje provedeno na svinjama naučnici vjeruju da je primjenjivo na ljude. Utvrdili su da je cimet smanjio temperaturu u želucu za 2 stepena Celzija.

Stoga kažu da nije čudno što je cimet popularan u toplijim krajevima jer daje osjećaj hlađenja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak